Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Florius start project 'Klant in nood'

Geplaatst op 22 dec 2014 , bijgewerkt 22 dec 2014, 15:30

Vanaf januari kunnen sommige klanten van geldverstrekker Florius gratis advies van hun tussenpersoon krijgen over betalingsproblemen. Florius is daartoe vorige week gestart met het proefproject 'Klant in nood', waaraan nu 25 tussenpersonen meewerken. 

Vanaf 1 januari 2015 mogen banken in bepaalde gevallen een onafhankelijke hypotheekadviseur betalen voor advies aan klanten. Dat mag alleen als het gaat om advies aan huiseigenaren die nu al in de schulden zitten óf waarschijnlijk binnen een jaar hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Concrete aanwijzingen daarvoor kunnen zijn: werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, relatiebreuk of het overlijden van een partner.

Het is nog maar de vraag of veel banken gebruik zullen maken van de uitzondering op het provisieverbod, waarvoor Vereniging Eigen Huis heeft gepleit. ING en ABN AMRO hebben bijvoorbeeld al laten weten dat zij advies rondom betalingsproblemen liever overlaten aan hun eigen gespecialiseerde adviseurs. Florius – een dochterbedrijf van ABN AMRO – start nu dus wel met een proef, die tot 1 juli 2015 loopt.

Provisieverbod

Sinds 2013 geldt een provisieverbod, dat bepaalt dat banken hun onafhankelijke adviseurs normaliter niet mogen betalen voor advies aan klanten. Dit verbod moet voorkomen dat vrije adviseurs vooral de producten aanprijzen waar ze het meest aan verdienen. De klant betaalt de adviesfactuur nu zelf, en ziet dus precies hoe hoog deze kosten zijn.

Meer informatie
Uitzondering provisieverbod

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.