Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Florius start project 'Klant in nood'

Geplaatst op 22 dec 2014 , bijgewerkt 22 dec 2014, 15:30

Vanaf januari kunnen sommige klanten van geldverstrekker Florius gratis advies van hun tussenpersoon krijgen over betalingsproblemen. Florius is daartoe vorige week gestart met het proefproject 'Klant in nood', waaraan nu 25 tussenpersonen meewerken. 

Vanaf 1 januari 2015 mogen banken in bepaalde gevallen een onafhankelijke hypotheekadviseur betalen voor advies aan klanten. Dat mag alleen als het gaat om advies aan huiseigenaren die nu al in de schulden zitten óf waarschijnlijk binnen een jaar hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Concrete aanwijzingen daarvoor kunnen zijn: werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, relatiebreuk of het overlijden van een partner.

Het is nog maar de vraag of veel banken gebruik zullen maken van de uitzondering op het provisieverbod, waarvoor Vereniging Eigen Huis heeft gepleit. ING en ABN AMRO hebben bijvoorbeeld al laten weten dat zij advies rondom betalingsproblemen liever overlaten aan hun eigen gespecialiseerde adviseurs. Florius – een dochterbedrijf van ABN AMRO – start nu dus wel met een proef, die tot 1 juli 2015 loopt.

Provisieverbod

Sinds 2013 geldt een provisieverbod, dat bepaalt dat banken hun onafhankelijke adviseurs normaliter niet mogen betalen voor advies aan klanten. Dit verbod moet voorkomen dat vrije adviseurs vooral de producten aanprijzen waar ze het meest aan verdienen. De klant betaalt de adviesfactuur nu zelf, en ziet dus precies hoe hoog deze kosten zijn.

Meer informatie
Uitzondering provisieverbod

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers