Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Zelf huis bouwen eenvoudiger

Geplaatst op 23 dec 2014 , bijgewerkt 23 dec 2014, 10:29

Vanaf 1 juli 2015 is het makkelijker om zelf een huis te bouwen naar eigen wensen. Particulieren krijgen meer vrijheid bij het ontwerpen van hun huis, zoals de hoogte van het plafond, de grootte van badkamer en toilet, en de trappen.

Minister Blok (Wonen) vereenvoudigt daartoe de eisen in het Bouwbesluit 2012. Ook het bouwen van studentenwoningen wordt eenvoudiger en aantrekkelijker voor investeerders. De verplichting van een balkon en fietsenhok wordt geschrapt en de eis voor het minimale oppervlak gaat van 18 naar 15 vierkante meter.

Nieuwe gebouwen met een publieksfunctie worden toegankelijker voor gehandicapten. Zo moet de hoofdingang vanaf 1 juli altijd toegankelijk zijn voor rolstoelen en de ruimte binnen het gebouw moet voor 80 % toegankelijk zijn. In winkels 60 %. Als dat technisch niet mogelijk is, zoals in voetbalstadions of theaters, blijft de huidige eis van 40 % gelden.

De minister heeft het voorstel om het Bouwbesluit aan te passen onlangs naar de Tweede Kamer gestuurd.

Meer informatie 
Kamerbrief 19 december 2014

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.