Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Kritiek op aanpak na nieuwe bevingen Groningen

Geplaatst op 06 jan 2015 , bijgewerkt 06 jan 2015, 15:38

De gaskraan moet verder dicht dan minister Kamp in december aankondigde en de bewoners van het gaswinningsgebied moeten op de eerste plaats komen te staan. Dat is de strekking van de kritiek van Groningse bestuurders op de aanpak van de gasschade na nieuwe aardbevingen in Groningen.

Vereniging Eigen Huis steunt het pleidooi dat de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen.

Inwoners van Loppersum en omgeving werden vanmorgen opgeschrikt door een aardschok van 2,7 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag bij Wirdum.

Schrik in de benen

Het was de eerste stevige beving in de gemeente sinds minister Kamp vorig jaar januari besloot de gasproductie rond Loppersum met 80 procent terug te brengen. 'De schrik zit behoorlijk in de benen', zei burgemeester Albert Rodenboog tegen RTV Noord. 'Aantoonbaar zien we nu veel minder bevingen, maar er wordt onvoldoende gedaan aan verdere productiebeperking. Die kraan moet gewoon verder dicht, wil je het gebied vrijwaren van zware aardbevingen en veel overlast.'

Kritiek commissaris Koning

Ook volgens commissaris van de Koning Max van den Berg moet de gaskraan verder dicht. Tijdens de nieuwjaarsreceptie op het provinciehuis riep Van den Berg het Rijk op om eindelijk eens de kant van de Groningers te kiezen, zo meldt Dagblad van het Noorden (DvhN). Volgens hem schreeuwt het bouwkundig versterken van woningen in het aardbevingsgebied om een nationale aanpak. De overheid moet zorgen voor bouwnormen, arbitrage, grootschalig dorps- en stadsherstel en steun aan de bewoners.

Tot zo'n publieke organisatie er is heeft het volgens de commissaris van de Koning geen zin dat de nieuwe uitvoeringsorganisatie Centrum Veilig Wonen (CVW) aan de slag gaat met de afhandeling van de schades. 'Het CVW is teveel een particuliere club die gelinkt is aan de NAM. De slager kan zijn eigen vlees niet keuren', citeert DvhN Van den Berg.

Urgentielijst

Vereniging Eigen Huis startte afgelopen najaar met een Urgentielijst, waarvoor Groningers met complexe schade door de gaswinning zich kunnen melden. De lijst moet de politiek een beter inzicht geven in de afwikkeling van de schades en wordt op 16 januari aangeboden aan de vaste Kamercommissie die dan op werkbezoek is in Groningen.

Meer informatie:
Stevige aardbeving Groningen (30 december 2014)
Dossier gaswinning Groningen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers