Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Vereniging stopt met Stichting Garantiewoning

Geplaatst op 07 jan 2015 , bijgewerkt 07 jan 2015, 08:30

Vereniging Eigen Huis wil een betere positie van de consument in de bouw en stopt daarom met haar deelname aan Stichting Garantiewoning (SGW). De SGW is enkele jaren geleden opgericht met als doel de consument in de nieuwbouw te beschermen.

De vereniging is van mening dat in de praktijk niet genoeg terecht komt van het beschermen en verbeteren van de positie van de consument.

Vereniging Eigen Huis wil dat kopers van nieuwbouwwoningen wettelijk beter beschermd gaan worden. De aansprakelijkheid voor gebreken moet worden verscherpt en kopers moeten vanuit de wet worden beschermd tegen de gevolgen van een faillissement van de bouwer. Ook moeten er sterkere prikkels voor de bouwer komen om gebreken te herstellen.

Nieuwe wetgeving over kwaliteitsborging is op handen. De vereniging wil vol inzetten om deze verbeteringen wettelijk verankerd te krijgen. Deelname van de vereniging aan de  Stichting Garantiewoning brengt dit doel niet dichterbij, zo leert de ervaring van de afgelopen jaren. De vereniging wil zich daarom volledig richten op het wetgevingsspoor. Zolang de wet nog niet is veranderd blijft het voor consumenten belangrijk om goed op te letten of het risico van faillissement van de bouwer is verzekerd.

De Stichting Garantiewoning is in 2010 opgericht door Vereniging Eigen Huis, Bouwend Nederland, NEPROM en de NVB. De stichting verstrekt een keurmerk als een garantieregeling voor een nieuwbouwwoning voldoet aan een aantal voorwaarden, zoals een goede herstel- en afbouwzekerheid,  gebruik van de model koop-/aannemingsovereenkomst en het bieden van onafhankelijke geschillenbeslechting.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers