Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Bescherming huishoudens stadsverwarming voldoet niet

Geplaatst op 04 feb 2015 , bijgewerkt 04 feb 2015, 11:51

De consumentenbescherming van huishoudens met stadsverwarming is een jaar na de invoering van de Warmtewet nog onvoldoende. Dat constateren de Consumentenbond, de Woonbond en Vereniging Eigen Huis.

Huishoudens met stadsverwarming betalen teveel voor energie, stelden de consumentenorganisaties eerder al. 4 februari hoort de Tweede Kamer belangenbehartigers, leveranciers, de toezichthouder en overheden over hun ervaringen met de Warmtewet, die op 1 januari vorig jaar intrad. 'We roepen de Kamer op om de gevolgen voor de portemonnee van de consument te onderzoeken', aldus Rob Mulder, directeur kennis en belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis.

Een huishouden met stadsverwarming krijgt warm water en warmte in huis via een netwerk van waterleidingen, en zonder gebruik van gas. Iemand met stadsverwarming heeft geen eigen cv-ketel. Er is vaak maar één leverancier die de warmte levert. De stadswarmteklant krijgt een op basis van de Warmtewet vastgesteld tarief, onder meer gebaseerd op het hoge tarief van de grote drie energieleveranciers Nuon, Eneco en Essent.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Daardoor mist hij volgens Vereniging Eigen Huis het prijsvoordeel dat een prijsvechter kan bieden. De Warmtewet zou huishoudens met stadsverwarming bescherming moeten bieden. De politiek moet volgens de vereniging, de Consumentenbond en de Woonbond onderzoeken of stadswarmteklanten wel of niet honderden euro's meer betalen dan vergelijkbare huishoudens, aangesloten op aardgas, door hun rekeningen te vergelijken.

De drie consumentenorganisaties hebben de Kamer op 12 november al uitvoerig gewezen op de door hun geconstateerde pijnpunten. Navraag onder leden van Vereniging Eigen Huis afgelopen najaar leverde 7500 klachten op, waaruit bleek dat mensen vinden dat ze te veel betalen. Er zijn 600.000 huishoudens met stadsverwarming in Nederland.

Lees meer:
Persbericht Vereniging Eigen Huis (4 februari 2015) 

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers