Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Opnieuw hogere winstmarges hypotheken

Geplaatst op 23 mrt 2015 , bijgewerkt 23 mrt 2015, 14:35

Iemand die nu een hypotheek afsluit van € 250.000 betaalt elke maand bruto zo'n € 200 te veel aan rente. Ook een huiseigenaar die een nieuwe rentevaste periode overeenkomt met zijn bank betaalt een te hoge rente.

Dit komt doordat de extra winstmarges van banken op hypotheken in januari opnieuw zijn gestegen, naar 1 procentpunt. Dat benadert het hoogste niveau van de afgelopen jaren: 1,06 procentpunt in januari 2013. ‘Huiseigenaren hebben nu al vijf jaar te maken met onnodig hoge maandlasten’, zegt Cindy van de Velde, algemeen directeur Vereniging Eigen Huis. ‘Het wordt hoog tijd dat de overheid ingrijpt. Bij transporttarieven voor energie bestaat ook een maximum tarief, dus waarom niet bij hypotheken?’

Het gangbare tarief bij een hypotheek met NHG en een rentevaste periode van tien jaar is nu circa 3 %. Doordat dit een historisch lage rente is, vallen de overwinsten niet zo op. Maar het zou 2 % kunnen zijn, net als in de ons omringende landen. Dit blijkt uit berekeningen van Vereniging Eigen Huis en de Universiteit van Amsterdam.

Te weinig concurrentie

De verstoorde concurrentieverhoudingen in de Nederlandse hypotheekmarkt maken de overwinsten mogelijk. Circa 70 % van de Nederlandse hypotheekmarkt is in handen van een handvol grote banken. Nieuwkomers als Munt Hypotheken, NIBC en Stichting Tellius hebben een beperkte invloed op de rentestand, vanwege de relatief kleine bedragen. Van de Velde: ‘Het is goed dat er meer concurrentie komt, maar het effect op de winstmarges is nog niet zichtbaar. In 2014 steeg de verkoop van nieuwe hypotheken met € 12 miljard, volgens het Kadaster, maar daarvan kwam slechts een klein deel voor rekening van de traditionele banken.’

In juni 2014 constateerde de Autoriteit Consument & Markt dat buitenlandse geldverstrekkers toetredingsbarrières ervaren als zij op de Nederlandse hypotheekmarkt actief willen worden. Van de Velde: ‘We zijn nu bijna een jaar verder en wachten nog steeds op het vervolgonderzoek dat Actal verricht, in opdracht van het ministerie van Financiën. Ook op dit punt missen we daadkracht.’  

Het tv-programma Radar gaf aandacht aan de overwinsten. Daarin kwam onder meer Cindy van de Velde aan het woord.

Bekijk de uitzending:

Meer informatie
Rentebarometer

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.