Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Restschuldfinanciering nog niet altijd mogelijk

Geplaatst op 11 jun 2015 , bijgewerkt 11 jun 2015, 08:00

De mogelijkheden voor restschuldfinanciering nemen toe, maar er zijn nog steeds geldverstrekkers die deze mogelijkheid niet bieden. Bovendien zijn er vaak beperkende voorwaarden. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Verzekeraars bieden vaker restschuldfinanciering aan dan een jaar geleden, zo wijst het onderzoek uit. Banken lopen hierin nog voorop: niet alleen bestaande, maar ook nieuwe klanten krijgen hiertoe de kans.

Opvallend is dat grote geldverstrekkers als Nationale Nederlanden en Delta Lloyd ook een restschuld met de zekerheid van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) niet meefinancieren, hoewel de regelgeving dat toestaat. Argenta, Lloyds Bank, Hypotrust, MoneYou, SPF Beheer en Syntrus Achmea financieren zelfs helemaal geen restschuld.

Hoge lasten

Het nadeel van restschuldfinanciering is dat de maandlasten er fors door stijgen. Bovendien is het vaak verplicht om de restschuldfinanciering binnen vijftien jaar af te lossen. Daarna vervalt de hypotheekrenteaftrek voor dit financieringsdeel. Veel huiseigenaren overwegen daarom pas een verhuizing als de hypotheek dermate is afgelost dat hun huis weer 'boven water' staat. Dit betekent dat de woning weer meer waard is dan de financiering die erop rust.

Een tweede drempel is dat de restschuldfinanciering meetelt bij de inkomenstoets voor een nieuwe hypotheek. Sommige banken gaan voor een nieuwe hypotheek plus restschuldfinanciering niet verder dan 115% van de waarde van de nieuwe woning. Deze limiet is voor velen niet toereikend om de volledige restschuld te kunnen meefinancieren in een nieuwe hypotheek.

Toenemende vraag

Nog maar weinig consumenten lopen warm voor restschuldfinanciering. Vorig jaar maakten slechts 437 kopers gebruik van deze mogelijkheid. De belangstelling ervoor lijkt daarentegen wel toe te nemen. In de eerste drie maanden van dit jaar noteerde de NHG al 233 aangemelde garanties waarin de restschuld is meegefinancierd.

Vereniging Eigen Huis dringt er daarom op aan dat alle geldverstrekkers restschuldfinanciering gaan aanbieden, zeker aan bestaande klanten. Huiseigenaren die dringend moeten of willen verhuizen, hoeven dan niet vast te zitten in hun oude woning.

Meer informatie
Lees het persbericht van Vereniging Eigen Huis
Lees meer over verkopen met restschuld
Meld u aan voor online seminar 'Grip op uw hypotheek' (29 juni) 

Welke regels heeft uw bank voor restschuldfinanciering?
Overzicht met NHG.
Overzicht zonder NHG.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers