Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Helft banken rekent te veel risico-opslag

Geplaatst op 06 aug 2015 , bijgewerkt 06 aug 2015, 22:00

Banken houden lang niet altijd rekening met de opgebouwde aflossing in de spaarpolis van een (bank)spaarhypotheek. Huiseigenaren kunnen daardoor na een renteherziening tot honderden euro's kwijt zijn aan extra renteopslag in hun hypotheekrente, zo blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Met een spaar- en bankspaarhypotheek lost een huiseigenaar de lening via een spaarpolis af. Op de einddatum wordt de woningfinanciering in één keer afgelost met het opgebouwde spaartegoed. Gedurende de looptijd blijft de hypotheekrente weliswaar gelijk, maar neemt het risico voor de bank af naarmate de spaarpolis wordt gevuld.

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat de helft van de grote hypotheekverstrekkers geen rekening houdt met het opgebouwde spaartegoed. Zo rekenen ING, SNS, Delta Lloyd, Achmea en Obvion ten onrechte een renteopslag die oploopt tot 0,5 %. Huiseigenaren kunnen zo enkele tientjes per maand netto te veel betalen. Dit geldt alleen voor hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Mensen met een hypotheek met NHG hebben niet te maken met een renteopslag.

Veel huiseigenaren hebben een gemengde hypotheek die bestaat uit een spaar- en een aflossingsvrij deel. Zij zijn al snel tot honderden euro's extra kwijt aan onnodige renteopslag. Bij een volledige spaarhypotheek is het uiteindelijke effect van de opslag kleiner, omdat het nadeel van een hogere hypotheekrente grotendeels wordt gecompenseerd door de hogere spaarrente. Daardoor hoeft de huiseigenaar maandelijks minder premie te betalen.

Unieke verschillen

Het nadelige effect van de renteopslag verschilt per geval. Het is onder meer afhankelijk van de hoogte van het opgebouwde spaartegoed, de verhouding tussen de hypotheekschuld en de woningwaarde, de indeling in risicoklassen gehanteerd door de geldverstrekker en de hoogte van de daarbij horende renteopslagen.

'Het is onbegrijpelijk dat sommige banken onterecht vasthouden aan een extra renteopslag', zegt directeur Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis. 'Wij roepen de banken op hier onmiddellijk mee te stoppen.'

De VVD kondigde dit weekend aan Kamervragen te zullen stellen over de onnodige renteopslag aan minister Dijsselbloem van Financiën en minister Blok voor Wonen.

Meer informatie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers