Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Gronings huis in Italië getest op effect aardbeving

Geplaatst op 10 aug 2015 , bijgewerkt 10 aug 2015, 09:09

In het Italiaanse Pavia is een Gronings huis nagebouwd op een trilplaat. Het wordt in september blootgesteld aan trillingen die op aardbevingen lijken.

Dat maakte de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bekend. De test moet een nauwkeurig beeld opleveren van het effect van aardbevingen op een huis en wanneer een onveilige situatie ontstaat. Het Italiaanse kennisinstituut EUcentre - Italië heeft regelmatig te maken met aardbevingen - voert de test uit.

Het testhuis lijkt qua materiaal en bouw zoveel mogelijk op een Gronings huis, en heeft spouwmuren. Bouwbedrijf Kooi uit Appingedam bouwde het huis met onder andere Groningse bouwmaterialen en mortel. De bakstenen komen van een bedrijf in Oude Pekela.

In november moet de NAM bij minister Kamp (Economische Zaken) een voortgangsrapportage indienen over het onderzoeksprogramma in zijn geheel. Daarin worden de tests in Pavia ook meegenomen. De NAM stelt van 2013 tot 2016 in totaal 100 miljoen euro te investeren in onderzoek.

Meer informatie
Dossier Gasschade Groningen
Persbericht NAM (8 augustus 2015)

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers