Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Haal drempels voor rentemiddeling snel weg'

Geplaatst op 14 sep 2015 , bijgewerkt 14 sep 2015, 11:30

Vereniging Eigen Huis roept staatssecretaris Wiebes (Financiën) op de kleine fiscale hobbels inzake rentemiddeling met spoed weg te nemen. Door onnodig uitstel wordt tienduizenden huiseigenaren het voordeel van een lagere hypotheekrente onthouden.

Tot verbijstering van Vereniging Eigen Huis zei Wiebes vorige week in een Kamerdebat dat hij de fiscale kwesties wil doorschuiven naar de behandeling van het Belastingplan 2016. Maar minister Dijsselbloem (Financiën) zei op 9 juli 2015 juist dat hij banken wil aansporen om rentemiddeling aan te bieden. De minister gaf toen ook aan eventuele fiscale onduidelijkheden, die slechts kleine financiële consequenties hebben, weg te zullen nemen.

Getreuzel

'Dit getreuzel is volstrekt onnodig', aldus Rob Mulder, directeur Belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. 'Huiseigenaren kunnen met rentemiddeling hun maandlasten structureel fors omlaag brengen, vaak met honderden euro's per maand, omdat zij de eenmalige boete bij oversluiten zo kunnen uitsmeren over een langere periode.'

Vereniging Eigen Huis wijst er op dat er een breed politiek draagvlak is om de belastingproblemen bij rentemiddeling op te lossen. Dat is ook in het belang van de overheid, omdat de Staat aanmerkelijk minder hypotheekrenteaftrek hoeft te betalen als veel huiseigenaren overstappen naar de huidige, historisch lage hypotheekrente.

Belangstelling

De belangstelling voor rentemiddeling is groot. Sinds eind april staat op de site van Vereniging Eigen Huis een standaardbrief, waarmee huiseigenaren hun bank om rentemiddeling kunnen vragen. Die brief is inmiddels ruim 10.000 keer gedownload.

Grote banken als ING en SNS Bank bieden al wel rentemiddeling aan. Maar Rabobank en ABN Amro doen dat nog niet, onder meer vanwege onduidelijkheid over de fiscale gevolgen.

Meer informatie
Alles over rentemiddeling
Biedt mijn bank rentemiddeling aan?
Verslag debat Tweede Kamer 8 september 2015

Gerelateerde artikelen
Banken moeten rentemiddeling aanbieden

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers