Actueel

Wat er gebeurt op de woningmarkt

Vereniging Eigen Huis houdt je graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de woningmarkt. We publiceren geregeld nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

CVW haalt planning versterken woningen Groningen niet

Geplaatst op 03 nov 2015 , bijgewerkt 03 nov 2015, 16:50

Het lukt het Centrum Veilig Wonen (CVW) niet om dit jaar 3006 Groningse gebouwen te versterken, zoals gepland was. Het CVW moet de planning 'aanzienlijk naar beneden' bijstellen. Dat schrijft minister Kamp (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het centrum nam in januari de afhandeling van aardbevingsschades over van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). 'Dat dit jaar minder woningen worden aangepakt dan eerder ingeschat vind ik ongewenst en zeer vervelend voor de inwoners van Groningen', schrijft Kamp. 'Zij hebben het recht om te weten waar ze aan toe zijn.'

Alle partijen hebben de doorlooptijd van het proces onderschat, heeft Nationaal Coördinator Hans Alders minister Kamp laten weten. Een zorgvuldige afweging van maatregelen per woning of gebouw kost meer tijd dan voorzien. Ook speelt het volgens de minister een rol dat een deel van de woningen tegelijkertijd versterkt en verduurzaamd zou worden.

Veiligheidsniveau

Hoeveel woningen dit jaar wel worden versterkt, vermeldt de minister niet. Wel stelt hij dat bewoners en gemeenten eerder betrokken moeten worden bij de plannen om woningen te versterken en te verduurzamen.

Minister Kamp heeft inmiddels een tweede advies van de commissie Meijdam binnen over de te gebruiken veiligheidsnormen voor gebouwen in het aardbevingsgebied. Kamp neemt het advies over. Daarmee wordt het veiligheidsniveau van alle gebouwen in Groningen hetzelfde als die in de rest van het land, aldus de minister.

Het kabinet neemt eind 2015 weer een besluit over de gaswinning. Daartoe onderzoekt de minister wat verantwoord is, en wat de gevolgen zijn van het zoveel mogelijk overgaan op gas uit andere bronnen.

Nationaal Coördinator Alders presenteert op 4 november zijn conceptplan voor 'bovengrondse maatregelen' in de aardbevingsregio.

Lees meer:
Kamerbrief minister Kamp (3 november 2015)
Dossier Gasschade Groningen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers