Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Raad van State: gaswinning Groningen verder omlaag

Geplaatst op 18 nov 2015 , bijgewerkt 18 nov 2015, 10:20

Voorlopig mag in Groningen niet meer dan 27 miljard kubieke meter gas worden gewonnen. Alleen als de winter van 2015-2016 heel koud wordt, mag maximaal 33 miljard kubieke meter uit de grond worden gehaald.

Dat bepaalde de afdeling bestuursrecht van de Raad van State vandaag. In Loppersum mag nog steeds geen gas gewonnen worden.

De Raad van State verwerpt hiermee het besluit van minister Kamp (Economische Zaken) van afgelopen zomer om de gaskraan gedeeltelijk dicht te draaien. Minister Kamp had op basis van al het beschikbare onderzoek beter moeten motiveren waarom een verdere beperking van de gaswinning dan 33 miljard kubieke meter niet mogelijk is, aldus de raad. Uit het onderzoek waarop het gasbesluit is gebaseerd blijkt tenslotte dat winning van minder gas tot minder kans op aardbevingen leidt.

Veiligheid bewoners

De minister heeft volgens de raad bij zijn gaswinningsbesluit niet genoeg rekening gehouden met de veiligheid van de bewoners. Bij zijn besluit is de minister er vanuit gegaan dat de risico's in het aardbevingsgebied vergelijkbaar zijn met die in delen van het Nederlandse rivierengebied. Volgens de raad klopt dit niet en zijn de risico's in het aardbevingsgebied hoger.

Ruim veertig partijen hadden bezwaar gemaakt tegen het gasbesluit van minister Kamp, waaronder het college van gedeputeerde staten van Groningen, diverse Groningse gemeenten, twee waterschappen en particulieren. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Steun in de rug

'De uitspraak is een steun in de rug voor de Groningers', zegt beleidsadviseur Steven Wayenberg van Vereniging Eigen Huis. 'De NAM en de Rijksoverheid zijn niet onaantastbaar. Het oordeel van de rechter dat de veiligheid nadrukkelijk moet worden meegewogen sluit aan bij het gevoel dat heerst in het land. Uit een peiling van de vereniging bleek al dat ook niet-Groningers vinden dat veiligheid voorop moet staan, ook als dat betekent dat de gaswinning omlaag moet.'

Lees meer:
Peiling Vereniging Eigen Huis: veiligheid voorop (2 maart 2015)
Raad van State wil voorlopig geen gaswinning in Loppersum (14 april 2015)
'Groningen moet even veilig zijn als rest Nederland' (24 juni 2015)
Reactie minister Kamp op uitspraak Raad van State (30 november 2015)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers