Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Meeste koolmonoxideongevallen met cv-ketel

Geplaatst op 18 nov 2015 , bijgewerkt 18 nov 2015, 15:25

Bijna de helft (46 %) van de koolmonoxideongevallen gebeurt met moderne en regelmatig onderhouden cv-ketels, blijkt uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Regelmatig onderhoud aan de cv-ketel is niet voldoende om koolmonoxideongevallen te voorkomen. Installateurs schieten namelijk te kort in hun vakmanschap. Volgens de OVV bieden keurmerken, erkenningen en certificeringen van installatiebedrijven te weinig garantie dat de cv-ketel professioneel en veilig is aangelegd.

Koolmonoxide komt vrij bij een onvolledige verbranding van gas of hout. Door een verhoogde concentratie koolmonoxide in huis kunnen mensen worden vergiftigd.

Tussen 2012 en 2014 gebeurden 46 % van de koolmonoxideongevallen met cv-ketels, 32 % met geisers en 10 % met kachels of haarden. Bij de overige ongevallen wordt koolmonoxide geproduceerd door een andere bron, zoals een barbecue of aggregaat.  

Aantal ongevallen

Eerder werd verondersteld dat jaarlijks door blootstelling aan een verhoogde concentratie van koolmonoxide 5 tot 10 doden vallen en honderden gewonden. Volgens de OVV kan dit aantal wel 3 tot 5 keer zo hoog zijn. 'Er bestaat geen meldingsplicht voor ongevallen met koolmonoxide. En bovendien worden bij een ongeval de symptomen van een koolmonoxidevergiftiging vaak niet herkend,' zegt Sara Vernooij, woordvoerder van de OVV.

In het verleden was het aandeel ongevallen met geisers hoger dan het aandeel ongevallen met andere toestellen. Maar sinds 2001 neemt het aantal geisers per jaar met gemiddeld 100.000 toestellen af. Ongevallen met geisers komen daarom minder vaak voor.

Aanbevelingen

De OVV wijst er onder andere op dat installateurs bij onderhoud niet alleen moeten kijken naar het gastoestel, maar naar de hele installatie, inclusief de bijbehorende afvoeren. Dat gebeurt nu te weinig. Ook wil de raad dat fabrikanten installaties veiliger maken. Toestellen moeten afslaan als ze te veel koolmonoxide uitstoten. Verder moet de Rijksoverheid toezichthouden op de installateurs. Nu ontbreekt vanuit de branche toezicht op de werkzaamheden bij de consumenten thuis en blijven sancties op onveilig werk veelal achterwege. Installatiebranche UNETO-VNI heeft inmiddels aangekondigd maatregelen te nemen naar aanleiding van het onderzoeksrapport. Zo wil de branchevereniging op korte termijn voorstellen doen aan de betrokken ministers om te komen tot een zwaardere, uniforme erkenningsregeling voor installateurs.

Vakbekwame installateurs

Vereniging Eigen Huis pleit voor een persoonsgebonden certificering. Nu krijgt het bedrijf een kwaliteitslabel als het tenminste een vakbekwame medewerker in dienst heeft.  'Iedere installateur die over de vloer komt moet vakbekwaam zijn. Als de installateur fouten maakt, moet zijn certificering worden afgenomen,' zegt Steven Wayenberg, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis.

De vereniging vindt dat certificering niet alleen zou moeten gaan over veiligheid, maar er moet ook worden gekeken of cv-toestellen optimaal worden geïnstalleerd. Wayenberg: 'Vakkundig installeren en onderhouden van installaties zal wat meer tijd en dus geld kosten, maar dat kan worden terugverdiend op de gasrekening. En kijk eens voor de aanpak van certificering of we wat kunnen leren van het buitenland. Daar is dat heel gebruikelijk.'

Verder vindt de vereniging dat de overheid de koolmonoxideongevallen moet registreren, zodat slechte installateurs aangepakt kunnen worden.

Meer informatie
Wat kunt u doen om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen?
Bekijk de video 'Koolmonoxide onderschat en onbegrepen gevaar' van de Onderzoeksraad voor Veiligheid

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers