Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Flexwerkerhypotheek via alle uitzendbureaus'

Geplaatst op 02 dec 2015 , bijgewerkt 02 dec 2015, 14:26

Alle uitzendbureaus moeten vanaf komende zomer een perspectiefverklaring kunnen verstrekken. Zo komen meer flexwerkers eerder in aanmerking voor een hypotheek.

Dit willen de initiatiefnemers van de perspectiefverklaring, uitzendorganisatie Randstad, hypotheekverstrekker Obvion en Vereniging Eigen Huis. 'De gehele uitzendbranche moet afspraken maken over de voorwaarden waar flexwerkers van uitzendbureaus aan moeten voldoen voor een perspectiefverklaring', zegt Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging  van Vereniging Eigen Huis. 'Ook moet het kwaliteitstoezicht daarop nog worden geregeld.'

Vooralsnog komen alleen flexwerkers na minimaal een dienstjaar bij uitzendorganisaties Randstad en Tempo Team en detacheerder Yacht in aanmerking voor een perspectiefverklaring. Deze geeft hypotheekverstrekkers een duidelijker beeld over de inkomenszekerheid van werknemers zonder vast contract. Of de perspectiefverklaring wordt verstrekt, hangt onder meer af van iemands opleiding, werkervaring, functie en de situatie op de arbeidsmarkt in de woon- en werkregio.

Bredere acceptatie

Sinds deze week kunnen flexwerkers met een perspectiefverklaring ook bij ABN Amro, Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Rabobank, Regiobank en SNS terecht voor een hypotheek. De afgelopen twee jaar was dit alleen bij Obvion mogelijk. Alle intermediairs die een samenwerkingsverband hebben met de negen hiervoor genoemde geldverstrekkers, werken nu ook met de perspectiefverklaring.

Nederland telt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zo'n 1,2 miljoen flexwerkers. Enkele honderdduizenden van hen werken niet voor een uitzendbureau, maar hebben bijvoorbeeld een tijdelijk contract.

Meer informatie
Perspectiefverklaring aanvragen bij Randstad

Huis kopen zonder vast contract bij meer geldverstrekkers (oktober 2015)

Proef flexwerkerhypotheek uitgebreid (februari 2015)

Proef met hypotheek voor flexwerkers (december 2013)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers