Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

75 miljoen subsidie voor asbestsanering

Geplaatst op 03 dec 2015 , bijgewerkt 03 dec 2015, 09:55

Eigenaren van asbestdaken kunnen vanaf 1 januari 2016 subsidie aanvragen voor renovatie. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu bekend gemaakt.

Met de subsidieregeling hoopt Dijksma de sanering te versnellen, omdat asbestdaken vanaf 31 december 2024 verboden zijn. Eigenaren van asbestdaken zijn zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van de asbest. Het verbod geldt voor asbesthoudend materiaal dat in contact staat met de buitenlucht, bijvoorbeeld in golfplaten of dakleien. Door die buitenlucht kan asbest verweren en vrijkomen. Asbestmateriaal dat in de woning zit, zoals isolatiemateriaal onder de dakbedekking, wordt daarom niet verboden.

Subsidievoorwaarden

De subsidie is voor daken met een oppervlakte van meer dan 35 vierkante meter. Zowel particulieren als bedrijven en instellingen kunnen die aanvragen. Per vierkante meter wordt er € 4,50 subsidie gegeven, met een maximum van € 25.000 per adres. Tot en met 2019 is minimaal 75 miljoen euro beschikbaar. Eigenaren van asbestdaken kunnen vanaf 4 januari 2016 subsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Een van de subsidievoorwaarden is dat de werkzaamheden door een gecertificeerd bedrijf worden uitgevoerd.

Verbod

Vanaf 1994 is het gebruik van asbest verboden. Dit jaar besloot het kabinet dat vanaf 31 december 2024 geen asbest meer op de Nederlandse daken mag liggen. Nu ligt nog ongeveer 120 miljoen vierkante meter asbesthoudend materiaal op daken, waarvan zo’n 15 miljoen op huizen en bijna 80 miljoen op agrarische gebouwen.

Lees meer over asbest

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers