Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Geen daling in schoorsteenbranden

Geplaatst op 04 jan 2015 , bijgewerkt 04 jan 2015, 23:00

Het aantal schoorsteenbranden wil maar niet dalen. Zo’n tien jaar schommelt het aantal incidenten rond de tweeduizend, ondanks de jaarlijkse campagnes van Brandweer Nederland.

Volgens Marieke van der Horn van Brandweer Nederland nemen mensen de tips van de brandweer niet serieus en blijft het daardoor vaak misgaan. De belangrijkste oorzaak van schoorsteenbranden is slecht stookgedrag, meent Van der Horn. Als hout niet goed verbrandt ontstaat creosoot, een zeer brandbare teerafzetting. Creosoot vliegt in brand bij vijfhonderd graden Celsius wat bij het stoken van de kachel al snel wordt bereikt. 

Vegen

Om de schoorsteen schoon te houden moet met de juiste materialen worden gestookt, zegt bouwkundig specialist John Kersemakers van Vereniging Eigen Huis. ‘Gebruik schoon, droog hout van polsdikte en geen behandeld hout als spaanplaat of multiplex.’ Loofhout is volgens Kersemakers beter dan naaldhout omdat er geen hars in zit. ‘Gebruik maar een paar blokken. En verbrand geen papier, karton of plastic.’ De bouwkundige adviseert verder om de schoorsteen één keer per jaar te laten vegen, als de openhaard of kachel voor de sfeer zijn. Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als verwarming, is het goed om het kanaal minimaal twee keer per jaar te laten vegen. 

Lees meer over blusmiddelen bij brand

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.