Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Alle huiseigenaren een energielabel

Geplaatst op 06 jan 2015 , bijgewerkt 06 jan 2015, 13:55

Vanaf deze week krijgen alle huiseigenaren die nog geen energielabel hebben een indicatief label in de brievenbus.

Het indicatieve energielabel geeft huiseigenaren inzicht in de energiezuinigheid van hun woning. Hierdoor kunnen zij besparingsmaatregelen nemen om de energiekosten te verlagen.

Aanvraag

Het indicatieve energielabel is gebaseerd op de standaardkenmerken van de woning, zoals het bouwjaar en woningtype. Dit voorlopige label kunnen woningbezitters eenvoudig online aanpassen, zodat de label- en huiskenmerken met elkaar overeenkomen. Deze handeling is vergelijkbaar met de vooringevulde aangifte van de Belastingdienst. Na goedkeuring door een erkend deskundige wordt het energielabel geregistreerd in een landelijke database. De aanvraag kost enkele tientjes.

Boete

Woningeigenaren die hun woning willen verkopen, moeten bij de overdracht een energielabel overleggen. Als zij dit niet kunnen krijgen zij een waarschuwing. Verzuimen ze alsnog een label aan te vragen, krijgen zij een boete van € 405. Vereniging Eigen Huis is nauw betrokken bij de ontwikkeling van het indicatieve energielabel. John Kersemakers, bouwkundig specialist bij de vereniging: 'In de eerste plannen stond een buitensporige sanctie. Als je bij de overdracht van de woning geen label kon overleggen, zou je ook je huis niet mogen verkopen. Hier heeft Vereniging Eigen Huis een stokje voor gestoken.' Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis: 'De vereniging dringt al jaren aan op een consumentvriendelijker energielabel. Daarom zijn wij blij dat het label conform onze insteek wordt ingevoerd.'

Oud label

In 2008 werd ook al een energielabel ingevoerd. Dat label werd nauwelijks aangevraagd, omdat het duur was en de uitgebreide rekenmethode foutgevoelig. En omdat huishoudens niet werden beboet als ze geen energielabel hadden, was geen noodzaak een label aan te vragen. De mensen die een oud energielabel in hun bezit hebben, krijgen geen indicatief energielabel. Het oude label blijft geldig.

Meer informatie
Algemene informatie over energielabel
'Het energielabel wordt stukken beter' > Eigen Huis Magazine (juni 2014) (PDF)
Brief aan Kamerleden over vereenvoudigd energielabel (mei 2013) (PDF)

Gerelateerde nieuwsberichten
Goedkoop en eenvoudig energielabel in ontwikkeling (mei 2013)
Energielabel onder vuur (november 2012)
Sanctie energielabel voorlopig van de baan (november 2012)

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.