Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

'Maak gemeentebelasting eerlijker'

Geplaatst op 08 jan 2015 , bijgewerkt 08 jan 2015, 15:15

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil gemeenten meer mogelijkheden bieden om belasting te heffen. Dat is een van de voorstellen in de Agenda Lokale Democratie, die de minister vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

‘Het is een goed moment om het bestaande systeem van gemeentebelastingen tegen het licht te houden, in termen van eerlijkheid en transparantie’, zegt Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis. ‘Verder is belangrijk dat minister Plasterk heeft aangegeven dat de totale belastingdruk voor de burger niet omhoog mag.’ Burgers betalen namelijk niet alleen belasting aan de gemeente, maar (vooral) ook aan het Rijk.

De gemiddelde huiseigenaar betaalt aan de gemeente nu jaarlijks zo’n € 700 euro aan onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing en afvalstoffenheffing. Daarvan gaat gemiddeld € 263 naar de ozb.

Minister Plasterk wil, in samenwerking met staatssecretaris Wiebes (Financiën), in de tweede helft van 2015 nader uitgewerkte plannen presenteren voor gemeentebelastingen.

Matige stijging ozb in 2015
Dossier gemeentelijke woonlasten

Actuele onderwerpen

Vereniging Eigen Huis in de media