Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Maak gemeentebelasting eerlijker'

Geplaatst op 08 jan 2015 , bijgewerkt 08 jan 2015, 15:15

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil gemeenten meer mogelijkheden bieden om belasting te heffen. Dat is een van de voorstellen in de Agenda Lokale Democratie, die de minister vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

‘Het is een goed moment om het bestaande systeem van gemeentebelastingen tegen het licht te houden, in termen van eerlijkheid en transparantie’, zegt Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis. ‘Verder is belangrijk dat minister Plasterk heeft aangegeven dat de totale belastingdruk voor de burger niet omhoog mag.’ Burgers betalen namelijk niet alleen belasting aan de gemeente, maar (vooral) ook aan het Rijk.

De gemiddelde huiseigenaar betaalt aan de gemeente nu jaarlijks zo’n € 700 euro aan onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing en afvalstoffenheffing. Daarvan gaat gemiddeld € 263 naar de ozb.

Minister Plasterk wil, in samenwerking met staatssecretaris Wiebes (Financiën), in de tweede helft van 2015 nader uitgewerkte plannen presenteren voor gemeentebelastingen.

Matige stijging ozb in 2015
Dossier gemeentelijke woonlasten

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers