Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

AFM waarschuwt voor woonlastenverzekeringen

Geplaatst op 09 jan 2015 , bijgewerkt 09 jan 2015, 11:00

Het klantbelang staat bij veel woonlastenverzekeringen onder druk. Hiervoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten.

Een woonlastenverzekering is bedoeld om een huiseigenaar te beschermen tegen de financiële consequenties van arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Bij veel verzekeringen blijkt de duur van de uitkering te zijn gekoppeld aan die van de Werkloosheidswet (WW) of de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA).

Dit betekent dat een verzekerde alleen gedurende de looptijd van een uitkering op de woonlastenverzekering kan terugvallen. Een werkloze huiseigenaar met een korte arbeidshistorie heeft zodoende vrij weinig aan een dergelijke verzekering. Zo heeft een starter op de arbeidsmarkt maximaal drie maanden recht op WW. Een woonlastenverzekering betaalt in dat geval ook niet langer dan drie maanden uit, terwijl de werkloosheid langer kan duren.  

Afgebakende doelgroep

De AFM betwijfelt of woonlastenverzekeringen in de huidige vorm nog aansluiten bij het belang van de klant en de veranderende maatschappelijke omstandigheden. Volgens de financiële waakhond moeten verzekeraars duidelijker de doelgroep voor een woonlastenverzekering afbakenen, zodat alleen huiseigenaren die werkelijk baat hebben bij dit product ervan gebruik kunnen maken.

De verzekeraars hebben ondertussen verbetering beloofd. Vereniging Eigen Huis houdt nauwgezet in de gaten of het consumentenbelang bij woonlastenverzekeringen beter wordt gediend.

Lees het rapport van de AFM
Meer informatie over woonlastenverzekeringen
Doe de inkomensrisicoscan 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers