Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

8.500 huishoudens met definitief energielabel

Geplaatst op 15 jan 2015 , bijgewerkt 15 jan 2015, 13:08

Bij de eerste 400 duizend huiseigenaren viel vorige week een indicatief energielabel op de mat. 8.500 mensen hebben dit laten omzetten naar een definitief energielabel.

De volgende 600 duizend indicatieve energielabels worden op 16 en 20 januari verstuurd. De resterende 4 miljoen labels vallen voor eind februari bij de huishoudens op de mat. Op 12 januari stonden 8.500 definitieve energielabels geregistreerd in de landelijke database.

Energie besparen

Het indicatieve energielabel geeft huiseigenaren inzicht in de energiezuinigheid van hun woning. Hierdoor kunnen zij besparingsmaatregelen nemen om de energiekosten te verlagen.

Aanvragen

Het indicatieve energielabel is gebaseerd op de standaardkenmerken van de woning, zoals het bouwjaar en woningtype. Dit voorlopige label kunnen woningbezitters online aanpassen, zodat de label- en huiskenmerken met elkaar overeenkomen. Deze handeling is vergelijkbaar met de vooringevulde aangifte van de Belastingdienst. Na goedkeuring door een erkend deskundige wordt het energielabel geregistreerd in een landelijke database. De aanvraag kost tussen de € 9 en € 100. Deskundigen mogen zelf hun prijs bepalen.

Boete

Woningeigenaren die hun woning willen verkopen, moeten bij de overdracht een definitief energielabel overleggen. Als zij dit niet kunnen krijgen zij een waarschuwing. Verzuimen ze alsnog een label aan te vragen, krijgen zij een boete van maximaal € 405.

Meer informatie
Algemene informatie over energielabel
'Het energielabel wordt stukken beter' > Eigen Huis Magazine (juni 2014) (PDF)
Brief aan Kamerleden over vereenvoudigd energielabel (mei 2013) (PDF)

Gerelateerde nieuwsberichten
Alle huiseigenaren een energielabel (januari 2015)
Goedkoop en eenvoudig energielabel in ontwikkeling (mei 2013)
Energielabel onder vuur (november 2012)
Sanctie energielabel voorlopig van de baan (november 2012)


Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers