Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VVD Groningen onaangenaam verrast door uitspraken

Geplaatst op 20 jan 2015 , bijgewerkt 20 jan 2015, 12:53

De VVD in de provincie Groningen is onaangenaam verrast door de uitspraken van partijgenoot René Leegte over de problemen met de gaswinning. De partij wringt zich nu in allerlei bochten om te benadrukken dat de veiligheid van de Groningers voorop staat en dat de gaswinning daarmee in overeenstemming moet worden gebracht.

VVD-Tweede Kamerlid Leegte besprak tijdens een treinreis uit Groningen telefonisch tactieken van de VVD in het dossier gaswinning. Het gesprek vond plaats na afloop van het werkbezoek van verschillende Kamerleden aan Groningen afgelopen vrijdag. Actievoerder Rolf Schuttenhelm, die ook bij dat bezoek aan Groningen aanwezig was, ving het gesprek op en twitterde erover.

Groningers pappen

Leegte had volgens Schuttenhelm onder meer gezegd dat hij de media zoveel mogelijk had ontlopen, hoe je Groningers kunt pappen, en dat de VVD vindt dat het verband gaswinning en aardbevingen verder onderzocht moet worden. Dat laatste volgens Schuttenhelm om het proces te vertragen en de gaswinning hoog te houden.

'Dit kan niet waar zijn', aldus Mirjam Wulfse, VVD-fractievoorzitter in de Provinciale Staten, in de Volkskrant. 'Wij lopen ons de benen uit het lijf om het belang van de Groningers te dienen. Dan lees je zoiets.'

Volgens VVD-gedeputeerde Mark Boumans heeft Leegte uitspraken gedaan die verwerpelijk zijn. 'Daar moet hij afstand van nemen', aldus Boumans tegen RTV Noord.

Kamerfractie: geen uitspraken 

De VVD-Statenfractie in Groningen nam afstand van de inhoud van het telefoongesprek en de weergave daarvan op Twitter. 'Er is maar één ding leidend: het belang van de Groningers, ongeacht de kosten', zo stelt de fractie, die op haar website in zeventien punten opsomt wat dit betekent. 'De veiligheid blijft voorop staan, de individuele bewoner staat centraal.' De gaswinning moet hiermee volgens de fractie in overeenstemming worden gebracht.

De Tweede Kamerfractie van de VVD wil geen uitspraken doen over de affaire. Leegte liet zondag in een verklaring weten zijn woordvoerderschap over de gaswinning en aardbevingen in Groningen neer te leggen. 'De fractie respecteert zijn besluit', aldus een woordvoerder. Kamerlid André Bosman is de nieuwe VVD-woordvoerder gaswinning.

PvdA

Afgelopen weekend vond het congres van de PvdA plaats. Het congres nam een motie aan met als uitgangspunt dat de veiligheid van de Groningers bij de gaswinning voorop moet komen te staan. Ook als dat betekent dat de gaskraan verder dicht moet.

Lees ook: dossier Gaswinning Groningen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers