Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Commissie Groningen: woning 'steen om de nek'

Geplaatst op 20 jan 2015 , bijgewerkt 20 jan 2015, 13:02

De Commissie Bijzondere Situaties heeft vorig jaar in totaal 105 aanvragen binnen gekregen van Groningers met complexe problemen door de gaswinning. Ongeveer een kwart daarvan is definitief afgehandeld.

Dat blijkt uit het eerste jaarverslag van de commissie, over de periode april tot en met december 2014. De commissie is vorig jaar april begonnen en bedoeld als uiterste redmiddel voor mensen die door de aardbevingen in ernstige problemen zijn gekomen.

Het gaat bij deze mensen veelal om een combinatie van problemen, zoals schade aan hun huis, medische en financiële problemen. De commissie had eind 2014 67 gevallen in behandeling en zeven aanvragen afgewezen omdat ze niet aan de criteria voldoen.

Een van de grootste problemen waar mensen mee kampen is dat de woningen van de gedupeerden niet of moeilijk verkoopbaar zijn, stelt de commissie. 'Dit wordt door velen ervaren als een 'steen om de nek'.' De commissie wijst erop dat daarvoor naast de aardbevingen ook andere oorzaken zijn, zoals krimp en werkloosheid.

Oplossing

Groningers die hun problemen niet meer zelf opgelost krijgen, kunnen een aanvraag indienen via hun burgemeester of via de Onafhankelijk Raadsman, Leendert Klaassen. Voordat de commissie een aanvraag in behandeling neemt, moeten alle stappen daaraan voorafgaand al zijn doorlopen en op niks uitgelopen.

De commissie streeft er steeds naar een oplossing te vinden waarmee de mensen weer verder kunnen. De hulp kan van financiële aard zijn, kan liggen in bemiddeling bij woningverkoop en taxatie, of in het regelen van psychische begeleiding.

De commissie keert geen smartengeld uit en koopt geen woningen op, omdat dit de woningmarkt zou verstoren, zo stelt zij. Wel kan de commissie de NAM een bindend advies geven als uiterst redmiddel een huis op te kopen, wat vorig jaar een enkele keer is gebeurd. Het gaat hierbij volgens de commissie nadrukkelijk om specifieke, individuele gevallen.

Lees meer: dossier Gaswinning Groningen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers