Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Utrecht stopt met erfpacht

Geplaatst op 30 jan 2015 , bijgewerkt 30 jan 2015, 15:00

De gemeente Utrecht maakt een eind aan erfpacht voor nieuwbouwwoningen. Dat heeft de gemeenteraad gisteravond besloten.

Enkele weken geleden kondigde De Telegraaf het besluit al aan. Het plan stond ook al in het coalitieakkoord tussen D66, GroenLinks, VVD en SP. Bij erfpacht blijft de gemeente eigenaar van de grond waarop het huis staat. De woningbezitter betaalt daarvoor jaarlijks een zogeheten canon aan de gemeente.

‘Deze constructie is uit de tijd’, schrijft de D66-fractie van Utrecht op haar eigen site. De partij verwacht dat er nog voor de zomer een voorstel komt om ook de erfpacht voor huidige woningeigenaren af te schaffen.

Fel tegen

Vereniging Eigen Huis is al jaren fel tegenstander van erfpacht, omdat woningbezitters zo op den duur vaak veel meer betalen dan de grond bij verkoop waard is. Bovendien beperkt het de vrijheid van woningbezitters, omdat zij niet zelf over de grond kunnen beschikken.

Ook Amsterdam, de laatste grote Nederlandse gemeente die erfpacht kent, is bezig met de ontmanteling van de klassieke vorm van erfpacht.

Utrecht schaft erfpacht af
Dossier erfpacht 

Actuele onderwerpen

Vereniging Eigen Huis in de media