Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Campagne over gevaar koolmonoxide van start

Geplaatst op 02 feb 2015 , bijgewerkt 02 feb 2015, 11:26

Vandaag start een landelijke campagne om Nederlanders bewust te maken van de gevaren van koolmonoxide. Het initiatief komt van Brandweer Nederland en de Brandwondenstichting.

Jaarlijks sterven gemiddeld elf mensen aan koolmonoxidevergiftiging en zijn er 150 ziekenhuisopnames. De Brandwondenstichting vermoedt dat het dodental vele malen hoger is. Bij slachtoffers van brand wordt vaak niet geregistreerd dat ze zijn overleden aan koolmonoxidevergiftiging, maar 'ten gevolge van de brand'.

Oorzaken

Het giftige koolmonoxide komt vrij bij onvoldoende verbranding van gas of hout. Wie het inademt, ruikt of proeft daar niets van maar kan wel snel bewusteloos raken en uiteindelijk overlijden. Bij meer dan de helft van de geregistreerde koolmonoxidevergiftigingen (57%) heeft de vergiftiging thuis plaatsgevonden. De meest genoemde oorzaken zijn: brand, een kapotte kachel of geiser of problemen met de verwarming.

Februari

De preventiecampagne loopt de hele maand februari. Ze bestaat onder meer uit informatie over koolmonoxide op de Facebook-pagina en Twitter-account van Brandweer Nederland en een online test waarop bewoners kunnen controleren of hun huis veilig is.

Lees meer over:

koolmonoxide
de preventiecampagne
de online test

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers