Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

'Rabobank uit loos dreigement'

Geplaatst op 02 feb 2015 , bijgewerkt 02 feb 2015, 15:30

De hypotheekrente moet eerder omlaag dan omhoog. Dat stelt Vereniging Eigen Huis, in een reactie op uitspraken van Rabobank-topman Bert Bruggink.

Bruggink zegt vandaag in Het Financieele Dagblad dat de hypotheekrente over enkele jaren mogelijk fors omhoog gaat. Reden daarvoor is dat geldverstrekkers steeds hogere buffers moeten aanhouden, volgens de kapitaaleisen die Basel III aan banken stelt.

‘We zien dit als een ongefundeerd dreigement, waarmee de Rabobank de politieke besluitvorming probeert te beïnvloeden’, zegt Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis. Hij doelt op besluitvorming over de kapitaaleisen, waarvoor momenteel diverse partijen worden geraadpleegd. Mulder: ‘Banken berekenen gemiddeld nog zo’n 0,9 % aan extra winstmarge. Dat heeft huiseigenaren sinds 2008 al ruim € 6 miljard extra gekost.’

Deense model

Bruggink zegt dat Rabobank zich bij strengere kapitaaleisen stap voor stap zal terugtrekken van de hypotheekmarkt, en meer als tussenpersoon zal fungeren. Mulder: ‘Dan is de bank geen risicodrager meer, maar tussenpersoon voor bijvoorbeeld pensioenfondsen. Dat is het Deense hypotheekmodel. Maar de rentetarieven voor Deense consumenten zijn juist structureel laag. Ook dat argument klopt dus niet.’ Er moet meer concurrentie komen in de Nederlandse hypotheekmarkt, betoogt Mulder. ‘Dan gaan de rentes niet omhoog, maar juist omlaag.’

Rabobank is momenteel de grootste geldverstrekker in de Nederlandse hypotheekmarkt. Zo’n € 200 miljard van de ruim € 600 miljard aan uitstaande hypotheken loopt bij de Rabobank.

Vast zetten

Wie het risico van rentestijging wil vermijden, doet er verstandig aan de hypotheekrente voor minstens tien jaar vast te zetten. Maar door de recente steunmaatregel van de Europese Centrale Bank (ECB) is de kans op een rentestijging in 2015 afgenomen.

Banken verhogen marge op hypotheken
Eigen Huis Rentebarometer 

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.