Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Bescherming huishoudens stadsverwarming voldoet niet

Geplaatst op 04 feb 2015 , bijgewerkt 04 feb 2015, 11:51

De consumentenbescherming van huishoudens met stadsverwarming is een jaar na de invoering van de Warmtewet nog onvoldoende. Dat constateren de Consumentenbond, de Woonbond en Vereniging Eigen Huis.

Huishoudens met stadsverwarming betalen teveel voor energie, stelden de consumentenorganisaties eerder al. 4 februari hoort de Tweede Kamer belangenbehartigers, leveranciers, de toezichthouder en overheden over hun ervaringen met de Warmtewet, die op 1 januari vorig jaar intrad. 'We roepen de Kamer op om de gevolgen voor de portemonnee van de consument te onderzoeken', aldus Rob Mulder, directeur kennis en belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis.

Een huishouden met stadsverwarming krijgt warm water en warmte in huis via een netwerk van waterleidingen, en zonder gebruik van gas. Iemand met stadsverwarming heeft geen eigen cv-ketel. Er is vaak maar één leverancier die de warmte levert. De stadswarmteklant krijgt een op basis van de Warmtewet vastgesteld tarief, onder meer gebaseerd op het hoge tarief van de grote drie energieleveranciers Nuon, Eneco en Essent.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Daardoor mist hij volgens Vereniging Eigen Huis het prijsvoordeel dat een prijsvechter kan bieden. De Warmtewet zou huishoudens met stadsverwarming bescherming moeten bieden. De politiek moet volgens de vereniging, de Consumentenbond en de Woonbond onderzoeken of stadswarmteklanten wel of niet honderden euro's meer betalen dan vergelijkbare huishoudens, aangesloten op aardgas, door hun rekeningen te vergelijken.

De drie consumentenorganisaties hebben de Kamer op 12 november al uitvoerig gewezen op de door hun geconstateerde pijnpunten. Navraag onder leden van Vereniging Eigen Huis afgelopen najaar leverde 7500 klachten op, waaruit bleek dat mensen vinden dat ze te veel betalen. Er zijn 600.000 huishoudens met stadsverwarming in Nederland.

Lees meer:
Persbericht Vereniging Eigen Huis (4 februari 2015) 

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.