Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Gaskraan Groningen verder dicht

Geplaatst op 09 feb 2015 , bijgewerkt 09 feb 2015, 18:42

De gaskraan gaat voorlopig verder dicht in Groningen, Groningers krijgen ruimere compensatiemaatregelen, en er komt een Nationaal Coördinator die verantwoordelijk wordt voor de operatie die de veiligheid en leefbaarheid in Groningen moet verbeteren.

Deze en andere maatregelen maakte minister Kamp maandag bekend tijdens een persconferentie in Den Haag.

Woningen in Groningen worden voortaan aardbevingsbestendig gebouwd. Een nieuw fonds moet huizenbezitters met achterstallig onderhoud helpen. Complexe schadedossiers moeten beter en sneller opgelost worden, zo meldt Kamp.

Waardedaling

Elfduizend woningen worden dit jaar geïnspecteerd om te bekijken of en hoe ze versterkt moeten worden. Dat gebeurt naast de drieduizend woningen die dit jaar al versterkt worden en de vijfduizend volgend jaar.

Een regeling voor eigenaren die kampen met een waardedaling van hun woning moet vooraf duidelijkheid gaan geven over eventuele compensatie bij de verkoop. Nu gebeurt dat nog achteraf.
 
Voortaan kunnen ook de gemeenten Hoogezand, Sappemeer en Menterwolde aanspraak maken op een regeling voor het vermeerderen van de waarde van huizen met schade. En er wordt 50 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor het versterken van openbare gebouwen in de stad Groningen.

Gaswinning omlaag

Voorlopig gaat de gaswinning nog verder terug: tot 1 juli mag maximaal 16,5 miljard kubieke meter gas worden opgepompt. Daarna wordt bekeken of de totale gaswinning dit jaar omlaag moet tot 35 miljard kubieke meter, het niveau van leveringszekerheid.

Eerder maakte Kamp bekend dit jaar maximaal 39,4 miljard kubieke meter gas uit de grond te halen, een reductie van ruim 7 procent.

VEH: spoed achter complexe schades

Of de plannen de bewoners echt gaan helpen, hangt volgens Vereniging Eigen Huis af van de uitwerking in de praktijk. De vereniging vindt het essentieel dat de wensen van de bewoners zelf daarbij voorop worden gesteld. 'Complexe schades moeten nu eindelijk met spoed worden opgelost', aldus algemeen directeur Cindy van de Velde. 'Mensen worden al veel te lang aan het lijntje gehouden.'

Lees meer:

Persbericht Rijksoverheid (9 februari 2015) 
Dossier Gasschade Groningen

 

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.