Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Lage rente geen voordeel bij spaarhypotheek

Geplaatst op 10 feb 2015 , bijgewerkt 10 feb 2015, 16:30

Wie een spaarhypotheek heeft, kan zich beter niet blind staren op de rentestand. Hoewel de hypotheekrente de laatste jaren fors is gedaald, zullen de nettolasten bij een verlenging van de rentevaste periode niet of nauwelijks wijzigen.

De hypotheekrente is nu enkele procenten lager dan vijf of tien jaar geleden. Dat lijkt een voordeel te zijn bij verlenging van de rentevaste periode. Toch is dat bij een spaarhypotheek meestal niet zo.

Stabiliteit van netto maandlasten is een van de belangrijkste kenmerken van de spaarhypotheek. Huiseigenaren zien vaak dat de keuze van de rentevaste periode (en daarmee het rentetarief) slechts beperkt invloed heeft op de netto maandlasten van de spaarhypotheek.

Vraag de hypotheekadviseur een berekening te maken van de netto maandlasten bij verschillende rentevaste periodes, is het advies van Vereniging Eigen Huis. Zo wordt ook zichtbaar in hoeverre de netto maandlasten wijzigen.

Bij een spaarhypotheek betaalt een huiseigenaar niet alleen hypotheekrente, maar ook een spaarpremie voor een levensverzekering. Over het gespaarde bedrag krijgt hij dezelfde rente als hij betaalt aan hypotheekrente. Als de hypotheekrente daalt, daalt dus ook de rente over de spaarpot. Dan moet de huiseigenaar meer gaan inleggen om het doelkapitaal te halen. Ondanks de lagere rente, die minder hard doorwerkt omdat de fiscale teruggave er nog af gaat, kunnen de totale netto maandlasten hoger uitvallen dan voor de renteherziening.

Spaarhypotheek
TROS Radar over spaarhypotheek

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers