Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Lage rente geen voordeel bij spaarhypotheek

Geplaatst op 10 feb 2015 , bijgewerkt 10 feb 2015, 16:30

Wie een spaarhypotheek heeft, kan zich beter niet blind staren op de rentestand. Hoewel de hypotheekrente de laatste jaren fors is gedaald, zullen de nettolasten bij een verlenging van de rentevaste periode niet of nauwelijks wijzigen.

De hypotheekrente is nu enkele procenten lager dan vijf of tien jaar geleden. Dat lijkt een voordeel te zijn bij verlenging van de rentevaste periode. Toch is dat bij een spaarhypotheek meestal niet zo.

Stabiliteit van netto maandlasten is een van de belangrijkste kenmerken van de spaarhypotheek. Huiseigenaren zien vaak dat de keuze van de rentevaste periode (en daarmee het rentetarief) slechts beperkt invloed heeft op de netto maandlasten van de spaarhypotheek.

Vraag de hypotheekadviseur een berekening te maken van de netto maandlasten bij verschillende rentevaste periodes, is het advies van Vereniging Eigen Huis. Zo wordt ook zichtbaar in hoeverre de netto maandlasten wijzigen.

Bij een spaarhypotheek betaalt een huiseigenaar niet alleen hypotheekrente, maar ook een spaarpremie voor een levensverzekering. Over het gespaarde bedrag krijgt hij dezelfde rente als hij betaalt aan hypotheekrente. Als de hypotheekrente daalt, daalt dus ook de rente over de spaarpot. Dan moet de huiseigenaar meer gaan inleggen om het doelkapitaal te halen. Ondanks de lagere rente, die minder hard doorwerkt omdat de fiscale teruggave er nog af gaat, kunnen de totale netto maandlasten hoger uitvallen dan voor de renteherziening.

Spaarhypotheek
TROS Radar over spaarhypotheek

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.