Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Opnieuw meer erfenissen geweigerd

Geplaatst op 12 feb 2015 , bijgewerkt 12 feb 2015, 14:30

In 2014 was het aantal verwerpingen van een erfenis 11% hoger dan in 2013. Ook het aantal beneficiaire aanvaardingen nam toe, met 3%.

Dat schrijft Netwerk Notarissen vandaag, na een rondgang langs vijf van de elf rechtbanken. De onderliggende concrete aantallen kan Netwerk Notarissen niet geven. 'Door fusies en andere wijzigingen bij rechtbanken werken de absolute getallen verwarring in de hand', zegt een woordvoerder. 'Wij hebben dit gecorrigeerd en geven alleen de percentages.'

Het aantal geweigerde erfenissen zou al vier jaar op rij stijgen. Het aantal beneficiaire aanvaardingen zou ook al enkele jaren toenemen. In 2013 zelfs met 33%, volgens de notarisorganisatie.

Beneficiair aanvaarden wil zeggen dat je een erfenis alleen aanvaardt als het saldo positief is. Aangezien het aantal mensen met forse schulden de laatste jaren is gegroeid, wordt het steeds riskanter om een erfenis zuiver (zonder voorbehoud) te aanvaarden. Je kunt dan immers per saldo een schuld erven, bijvoorbeeld omdat de woning van de overledene ‘onder water’ staat.

‘Meestal is het verstandig om een erfenis beneficiair te aanvaarden’, zegt Tjalling Letterie, fiscalist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Alleen als je zeker weet dat de financiële positie van de overledene goed is, bijvoorbeeld omdat je zelf zijn of haar administratie bijhield, is dat niet nodig.’

Woning erven
'Erfenis? Zeg geen ja, zeg misschien'

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.