Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Energiedebat volgens SER niet gebaseerd op feiten

Geplaatst op 13 feb 2015 , bijgewerkt 13 feb 2015, 12:48

De Sociaal-Economische Raad is de onzinverhalen over duurzame energie moe en heeft daarom een online feitenchecker met objectieve informatie over de doelstellingen uit het Nationaal Energieakkoord ontwikkeld.

Volgens de Sociaal-Economische Raad (SER) zijn windmolens geen subsidieslurpers en wordt stroom niet duurder door de overgang naar duurzame energie. Dat zegt Ed Nijpels in een interview met het Algemeen Dagblad. Nijpels is voorzitter van de SER-commissie Borging Energieakkoord, die de voortgang van de uitvoering van het Energieakkoord in de gaten houdt.

In het interview met het dagblad zegt Nijpels dat zijn werk wordt belemmerd doordat onzinverhalen de ronde doen. 'Wetenschap en media matigen zich allerlei meningen aan, nogal eens door gebrek aan kennis. Dit geeft onterechte discussies.' Hij licht het windmolenvoorbeeld toe: 'Windmolens verslinden geen miljarden aan subsidie. De overheid stopt geen geld in molens, maar dicht slechts het gat tussen marktprijs en de werkelijke kosten van windenergie. De kosten worden omgeslagen over de stroomrekening van burgers en bedrijven.'

Feiten checken  

Zodra de media onjuiste informatie geeft over energie, zal de SER-commissie deze informatie aan onafhankelijke deskundigen voorleggen. Het objectieve oordeel wordt dan gepubliceerd op Energieakkoordser.nl.

Wat is het Nationaal Energieakkoord?

Het Nationaal Energieakkoord is in september 2013 ondertekend door veertig organisaties. Vereniging Eigen Huis tekende niet. In het akkoord zijn afspraken vastgelegd over energiebesparing, schone technologie en klimaatbeleid. De uitgangspunten van het akkoord:

  • Een besparing van het energieverbruik met gemiddeld 1,5% per jaar 
  • Een toename van het aandeel van hernieuwbare energieopwekking (van 4% naar 14% in 2020). Een verdere stijging van dit aandeel naar 16% in 2023. 
  • 15.000 banen

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.