Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Hypotheekadvies nog goedkoper

Geplaatst op 17 feb 2015 , bijgewerkt 17 feb 2015, 12:00

De prijs van hypotheekadvies blijft dalen. Gemiddeld betaalt een woningkoper nu € 1.700 voor advies en bemiddeling, volgens marktonderzoeker Gfk. Enkele jaren geleden liepen deze kosten al snel op tot € 3.000.

Sinds de invoering van het provisieverbod daalde het gemiddelde uurtarief van € 122 in 2012 naar € 107 in 2014. Vanwege het provisieverbod, dat 1 januari 2013 van kracht werd, mogen banken en verzekeraars een hypotheekadviseur niet meer betalen voor advies. De klant betaalt die rekening nu zelf en ziet precies hoe duur het advies is. Dat wakkert concurrentie aan.

Gfk verwacht dat de prijzen nog verder gaan dalen. ‘Voor de consument is dat een goede zaak’, zegt Michel Ligtlee, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. ‘Die prijsdalingen worden niet alleen veroorzaakt door toenemende concurrentie, maar ook door digitalisering. Consumenten kunnen namelijk bij een hypotheekaanvraag steeds meer zelf doen. Denk bijvoorbeeld aan het aanleveren en invoeren van allerlei gegevens. Dat drukt de advieskosten.’

In november liet de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ook al weten dat hypotheekadvies steeds goedkoper wordt.  De toezichthouder ging toen uit van een prijs tussen de € 1.500 en € 2.500.

Bericht Gfk
Hypotheekadvies veel goedkoper

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers