Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Woningmarkt dupe van doorgeschoten leennormen'

Geplaatst op 19 feb 2015 , bijgewerkt 19 feb 2015, 12:25

De leennormen om de hoogte van een hypotheek te bepalen zijn te streng. De woningmarkt is hiervan de dupe. Dit stelt de TU Delft in een analyse uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers NVB.

Uit het analyse zou blijken dat de leennormen die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) opstelde, onvoldoende rekening houden met de individuele financiële situatie van huishoudens. Daarnaast zou het NIBUD 'zeer betuttelende' buffers inbouwen om bijvoorbeeld de gevolgen van de komst van kinderen op te vangen.

Door de strenge NIBUD-normen en een reeks van andere maatregelen kunnen huizenkopers een stuk minder lenen. Hierdoor komt het herstel van de woningmarkt in gevaar, zo stellen de onderzoekers, hoogleraar Woningmarkt aan de TU Delft Peter Boelhouwer en de oud-directeur van de Nationale Hypotheek Garantie Karel Schiffer, vast.

Noodgedwongen huren

Volgens Boelhouwer en Schiffer kunnen veel potentiële huizenkopers een woning wel betalen, maar mogen zij dat aan de hand van de normen niet. Vaak wijken zij dan noodgedwongen uit naar de particuliere huursector tegen veel hogere woonlasten. Hierdoor wordt de doorstroming op de woningmarkt belemmerd.

Ook vrezen de onderzoekers dat de huizenprijzen zodoende onnodig laat herstellen. Dit betekent dat veel verkopers langer 'onder water' blijven staan. Dit houdt in dat de waarde van hun woning lager is dan de hoogte van hun hypotheek.

Maatwerk

Boelhouwer en Schiffer pleiten voor een individuele inkomenstoets die rekening houdt met de specifieke situatie van huishoudens die een hypotheek willen aanvragen, zoals het inkomen en de gezinssamenstelling. Ook zou er moeten worden gekeken naar de inkomensontwikkeling, leeftijd en opleidingsniveau van de aanvrager.

'In tegenstelling tot de onderzoekers zijn wij niet tegen de huidige NIBUD-normen', zegt Rob Mulder, directeur van Vereniging Eigen Huis. 'Wellicht moeten we terug naar de situatie waarin deze normen een referentiepunt zijn, waar de banken onderbouwd van kunnen afwijken. Ook kan worden gekeken naar hypotheekaanvragen van huurders die al jaren aantoonbaar meer huur betalen dan de maximale hypotheeklasten. Maatwerk dus.' 

Lees meer over de hypotheekaanvraag

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers