Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Alle Nederlanders moeten betalen voor herstel gasschade'

Geplaatst op 01 mrt 2015 , bijgewerkt 01 mrt 2015, 23:00

Alle Nederlanders moeten meebetalen aan de kosten die voortvloeien uit de gaswinning in Groningen. Dat vindt 80 % van de ondervraagde leden van Vereniging Eigen Huis.

Vereniging Eigen Huis vroeg aan 2.300 leden buiten de provincie Groningen of de veiligheid van bewoners in Groningen voorop moet staan en of de financiële consequenties daarvan door alle Nederlanders gedragen moeten worden. Ruim 80 % van de ondervraagden is het met die stelling eens of helemaal eens. De meerderheid van het overige percentage is van mening dat de veroorzakers, en met name de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), alle kosten moet betalen.

Schande

Uit een rapportage van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt dat bij de gaswinning in Groningen jarenlang alleen de opbrengst telde. De veiligheid van burgers in het winningsgebied was tot 2013 ondergeschikt. Daarom mag er volgens Steven Wayenberg, belangenbehartiger Groningen bij Vereniging Eigen Huis, niet langer gesproken worden over gasschade. 'Gasschande is beter op zijn plek.' Vereniging Eigen Huis vindt dat het kabinet, de NAM en overige betrokkenen hun excuses moeten aanbieden aan de Groningers. Wayenberg: 'Deze schande is alleen goed te maken door de belangen van de Groninger voorop te stellen bij toekomstige beslissingen en financiële belangen daaraan ondergeschikt te maken. Er moet haast gemaakt worden met echte maatregelen.'

Meer informatie
Persbericht 2 maart 2015

Brief naar minister Kamp 2 maart 2015

Onderzoeksrapport
Grafiek solidariteitsverdeling
Kaartje Nederland

Dossier Groningen

 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers