Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH waarschuwt huiseigenaren die huis verhuren

Geplaatst op 02 mrt 2015 , bijgewerkt 02 mrt 2015, 15:41

Huiseigenaren die hun huis tijdelijk verhuren onder de Leegstandwet moeten alert zijn bij de afloop van de maximale verhuurtermijn van vijf jaar. Daarvoor waarschuwt directeur Cindy van de Velde van Vereniging Eigen Huis maandagavond in TROS Radar.

Toen in 2008 de woningmarkt instortte en de huizenverkoop halveerde, werd mede op instigatie van de vereniging de Leegstandwet gebruikt voor huiseigenaren die hun huis niet meer konden verkopen. Daarmee kunnen huiseigenaren hun huis voor maximaal vijf jaar verhuren, terwijl hun huis te koop staat. De normale huurbescherming voor de huurder geldt in deze periode niet. Als de maximale verhuurtermijn van vijf jaar verstrijkt, gelden de speciale contractregels van de Leegstandwet echter niet meer.

Financiën op een rij

'Zet je financiën op een rij, je situatie zal nu anders zijn dan vijf jaar geleden', aldus Van de Velde. 'Vaak hebben huiseigenaren na de periode  van verhuur bijvoorbeeld geen recht meer op renteaftrek.' Ze adviseert woningbezitters die hun huis op deze manier verhuren tijdig contact op te nemen met hun bank, en hun situatie en mogelijkheden te bespreken. 'Denk aan de mogelijkheden voor restschuldfinanciering, mocht verkoop met restschuld onvermijdelijk zijn. Of bespreek de mogelijkheid van een nieuw hypotheekcontract met een lagere rente.' Ook is het verstandig om met een makelaar een verkoopplan te maken.

De  vereniging roept minister Blok op om zo snel mogelijk de gevolgen van het aflopen van de maximale verhuurtermijn in kaart te brengen en te bekijken of bijvoorbeeld het verlengen van de verhuurtermijn naar zeven jaar een permanente oplossing biedt.

Banken, denk mee

De banken moeten volgens de vereniging hun verhurende klanten tijdig waarschuwen als de verhuurperiode dreigt af te lopen. 'Denk mee met jullie klanten, geef ze advies en gebruik alle mogelijkheden om problemen te voorkomen', aldus Van de Velde.

Meer informatie:
Dossier tijdelijke verhuur
Uitzending Radartv  d.d. 02-03-2015 terugkijken

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media
Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Pers
Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers

We zijn genomineerd voor website van het jaar. Stem je op ons?