Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Boetes voor slechte nazorg woekerpolis

Geplaatst op 10 mrt 2015 , bijgewerkt 10 mrt 2015, 14:30

Verzekeraars moeten meer gaan doen om klanten met een beleggingsverzekering te helpen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) krijgt waarschijnlijk vanaf 1 juli de mogelijkheid om dit af te dwingen, met een boete of dwangsom.

Dit schreef minister Dijsselbloem van Financiën gisteren, in een brief aan de Tweede Kamer. De Raad van State en het parlement moeten zich hierover nog wel uitspreken. Aanleiding voor het plan zijn de teleurstellende resultaten bij de nazorg voor beleggingsverzekeringen (woekerpolissen, in de volksmond).

Nederland telt zo’n 620.000 beleggingsverzekeringen die aan een hypotheek zijn gekoppeld. Veel klanten met een beleggingsverzekering bouwen met hun verzekering niet voldoende waarde op om uiteindelijk hun hypotheek af te lossen, terwijl dat bij aanvang wel het doel van de verzekering was.

Herstelmogelijkheden

Uiterlijk 1 juli 2015 moeten verzekeraars minstens 80% van deze klanten hebben geactiveerd. Dat wil zeggen dat de verzekeraar de klant heeft benaderd, om samen te bekijken welke herstelmogelijkheden er zijn. De verzekeraars hebben hiervoor een half jaar uitstel gekregen. Per 31 december 2014 (de oorspronkelijke streefdatum) hadden verzekeraars slechts 55% van deze klanten geactiveerd.
 
Vereniging Eigen Huis adviseert haar leden om, op initiatief van de verzekeraar óf op eigen initiatief, serieus te kijken naar kansen om alsnog het doelkapitaal te halen. Soms is het verstandig om de overlijdensrisicoverzekering uit de woekerpolis te halen en opnieuw af te sluiten. Verlaging van de overlijdensrisicodekking kan ook een optie zijn. Ook de keuze voor andere, goedkopere beleggingsfondsen binnen de huidige verzekering kan zorgen voor een hogere opgebouwde waarde.

Dossier woekerpolis
Bericht ministerie van Financiën

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.