Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Gemeenten dienen WOZ-claim in bij NAM

Geplaatst op 17 mrt 2015 , bijgewerkt 17 mrt 2015, 13:48

Twaalf gemeenten in het Groningse aardbevingsgebied willen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) geld zien voor hun verloren inkomsten door lagere WOZ-waarden. Een woordvoerder van de gemeente Bedum bevestigt berichtgeving daarover in Dagblad van het Noorden.

'Door de verminderde WOZ-waardes ontvangt de gemeente minder belasting', verklaart de woordvoerder. Daarvoor willen de gemeenten compensatie. De haalbaarheid en de hoogte van de claim worden nog onderzocht.

Bezwaar huiseigenaar

De WOZ-waarde van woningen in het gebied wordt door aardbevingen veelal lager. Dit jaar maken gemeenten Groningse huiseigenaren er voor het eerst op attent dat ze bezwaar kunnen maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde vanwege aardbevingsschade. 'Huiseigenaren kunnen op basis van het schaderapport het schadebedrag van de WOZ-waarde aftrekken', aldus de woordvoerder. 'Daardoor ontstaat een nieuwe WOZ-waarde en een lager belastingbedrag.' Alleen al in de gemeente Bedum zijn daartoe enkele honderden verzoeken ingediend.

Het is niet makkelijk om de waarde van woningen in het Groningse aardbevingsgebied aan te tonen, mede omdat er weinig woningen worden verkocht. Onderzoeksbureau OTB, onderdeel van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, start binnenkort een nieuw onderzoek naar de woningmarkt in het gebied. Het moet in het najaar klaar zijn.

In beroep tegen gasbesluit

Begin februari besloot minister Kamp dat de gaswinning tot 1 juli  verder terug gaat. Daarna wordt bekeken of de totale gaswinning dit jaar ook omlaag gaat. Het besluit gaat velen niet ver genoeg. Onder andere 21 Groningse gemeenten, de Groninger Bodem Beweging (GBB), Milieudefensie en de Waddenvereniging gaan tegen het besluit in beroep bij de Raad van State.

Lees meer:
Dossier Gasschade Groningen

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers