Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Schadevergoeding voor energiebedrijven

Geplaatst op 26 mrt 2015 , bijgewerkt 26 mrt 2015, 09:35

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wil energiebedrijven een schadevergoeding van € 7.350.000 betalen, omdat zij hun windturbineplannen door overheidsbeslissingen niet kunnen uitvoeren. De vergoeding wordt betaald uit een pot geld die deels door consumenten is gevuld.

Dit maakte de minister maandag bekend.

In het najaar van 2014 trok Kamp de windvergunningen in van energiebedrijven Nuon, RWE, Dong en Northland. De minister wil de gemaakte kosten van de bedrijven vergoeden en trekt daarvoor € 7.350.000 uit. Dit bedrag wil hij betalen uit het Stimulering Duurzame Energieproductie-budget (SDE+), een pot geld die deels wordt gevuld via een opslag op de energierekening van kleinverbruikers. Met de subsidieregeling SDE+ wil het ministerie van Economische Zaken de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in Nederland stimuleren. Alleen ondernemingen kunnen hierop aanspraak maken.

Kamp geeft aan dat het energiebedrijven vrij staat de compensatie niet te accepteren.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Vereniging Eigen Huis roept de energiebedrijven op de schadevergoeding niet te accepteren. Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij de vereniging: 'Consumenten spekken deze pot met gemiddeld € 22 per huishouden per jaar. Dit bedrag loopt de komende jaren naar verwachting fors op. Het is niet eerlijk dat consumenten geen gebruik kunnen maken van de SDE+-subsidieregeling, terwijl zij wel meebetalen. Wij vinden het te ver gaan dat uit deze pot schadevergoedingen worden uitbetaald aan energiebedrijven.'

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers