Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Schadevergoeding voor energiebedrijven

Geplaatst op 26 mrt 2015 , bijgewerkt 26 mrt 2015, 09:35

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wil energiebedrijven een schadevergoeding van € 7.350.000 betalen, omdat zij hun windturbineplannen door overheidsbeslissingen niet kunnen uitvoeren. De vergoeding wordt betaald uit een pot geld die deels door consumenten is gevuld.

Dit maakte de minister maandag bekend.

In het najaar van 2014 trok Kamp de windvergunningen in van energiebedrijven Nuon, RWE, Dong en Northland. De minister wil de gemaakte kosten van de bedrijven vergoeden en trekt daarvoor € 7.350.000 uit. Dit bedrag wil hij betalen uit het Stimulering Duurzame Energieproductie-budget (SDE+), een pot geld die deels wordt gevuld via een opslag op de energierekening van kleinverbruikers. Met de subsidieregeling SDE+ wil het ministerie van Economische Zaken de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in Nederland stimuleren. Alleen ondernemingen kunnen hierop aanspraak maken.

Kamp geeft aan dat het energiebedrijven vrij staat de compensatie niet te accepteren.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Vereniging Eigen Huis roept de energiebedrijven op de schadevergoeding niet te accepteren. Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij de vereniging: 'Consumenten spekken deze pot met gemiddeld € 22 per huishouden per jaar. Dit bedrag loopt de komende jaren naar verwachting fors op. Het is niet eerlijk dat consumenten geen gebruik kunnen maken van de SDE+-subsidieregeling, terwijl zij wel meebetalen. Wij vinden het te ver gaan dat uit deze pot schadevergoedingen worden uitbetaald aan energiebedrijven.'

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.