Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Maximale hypotheek daalt in juli verder

Geplaatst op 27 mrt 2015 , bijgewerkt 27 mrt 2015, 13:00

Voor hypotheekrentes onder 3% geldt vanaf 1 juli aanstaande een lagere maximale hypotheek. Vanaf die datum kunnen de meeste woningkopers circa 5% minder lenen.

De exacte daling van het leenplafond hangt af van het inkomen. De daling van de maximale hypotheek treft vooral hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), omdat daarvoor lagere rentestanden gelden. In januari zijn de leennormen ook al strenger geworden.

Wie bezig is met de koop van een woning en een bepaald hypotheekbedrag nodig heeft, kan het best zorgen dat hij een hypotheekofferte krijgt met een datum voor 1 juli 2015. Dan gelden de huidige normen nog.

Rekenvoorbeeld

De Hypotheekshop heeft berekend wat het effect is voor een modaal gezin. Als een gezin twee inkomens heeft, van € 35.000 en € 10.000, pakken de nieuwe regels als volgt uit. Bij de huidige gemiddelde hypotheekrente van 2,65% (voor tien jaar vast met NHG) kan dit gezin nu € 218.692 lenen. Als de hypotheekrente gelijk blijft, kan dit gezin vanaf 1 juli aanstaande € 209.386 lenen. Dat is bijna € 10.000 minder. Vereniging Eigen Huis heeft deze cijfers gecontroleerd.

NHG-grens daalt ook

Per 1 juli daalt ook de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) opnieuw. Nu kan een woningkoper nog NHG krijgen als de hypotheek maximaal € 265.000 bedraagt. Vanwege bijkomende kosten betekent dit dat de woning maximaal € 250.000 mag kosten. Per 1 juli daalt de NHG-grens naar € 245.000. Dat betekent dat de woning dan nog maar maximaal € 231.132 mag kosten.

Maatwerk mag

‘Iemand die een huis wil kopen, is het afgelopen jaar al geconfronteerd met diverse beperkingen’, zei Rob Mulder, directeur Kennis & Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis, vanochtend op BNR Nieuwsradio. ‘Toch zijn de omstandigheden om een huis te kopen nog heel behoorlijk. Dat komt vooral doordat de hypotheekrente nu erg laag is en de huizenprijzen ook relatief laag zijn.’ Mulder wees er ook op dat banken altijd naar de persoonlijke financiële situatie van de klant moeten kijken. ‘Ze mogen maatwerk bieden, maar in de praktijk zie je helaas dat banken dat zelden doen.’

Bereken uw maximale hypotheek
Regels hypotheekverstrekking

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.