Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Kabinet vindt restwarmte alternatief voor aardgas

Geplaatst op 02 apr 2015 , bijgewerkt 02 apr 2015, 13:45

Minister Kamp wil dat Nederland zo snel mogelijk minder afhankelijk wordt van aardgas. Daarom stimuleert hij dat meer huizen en bedrijven komende jaren door duurzame warmte en restwarmte worden verwarmd.

Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij vindt het een goed moment om de warmtevoorziening te moderniseren en te verduurzamen, nu in veel steden het gasnet aan renovatie of vervanging toe is. 'We bereiden ons hiermee ook voor op de vermindering van de gaswinning en het in de toekomst anders inzetten van de Nederlandse gasvoorraden.'

Het kabinet werkt aan een nieuw marktmodel voor warmtenetten, zoals blok-, wijk- of stadsverwarming. Eén van die aanpassingen kan volgens Kamp zijn dat in sommige gebieden meerdere bronnen kunnen worden aangesloten op het net. Dit leidt volgens hem tot meer leveringszekerheid en keuzevrijheid voor afnemers. Huiseigenaren die geen cv-ketel hebben en zijn aangesloten zijn op een collectieve warmtenet kunnen nu namelijk niet wisselen van warmteleverancier. Ook heeft Kamp aangekondigd dat hij nog dit jaar een nieuwe Warmtewet gaat maken.  Die wet stuurt hij eind volgend jaar naar de Tweede Kamer.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

'Als meer huizen worden verwarmd met restwarmte, krijgen meer mensen te maken met de Warmtewet, die ruim een jaar geleden in werking is getreden,' zegt Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. De Warmtewet moet huiseigenaren beschermen tegen te hoge kosten, omdat zij niet kunnen wisselen van warmteleverancier. Dat gebeurt nu onvoldoende, vindt Vereniging Eigen Huis. Umlauf: 'De vereniging heeft eind vorig jaar samen met de Woonbond en de Consumentenbond, gesteund door tien lokale belangenclubs, twintig pijnpunten aan de Tweede Kamer bekend gemaakt. Gezamenlijk pleiten wij ervoor eerst de vele pijnpunten aan te pakken, voordat de warmtevoorziening wordt opgeschaald.'

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.