Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Geen vast inkomen, wel hypotheek

Geplaatst op 02 apr 2015 , bijgewerkt 02 apr 2015, 15:00

Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) kunnen bij sommige banken al een hypotheek krijgen als zij één of twee jaarinkomens kunnen overleggen. Dan is wel een gunstige inkomensprognose van een deskundige nodig.

Dat blijkt uit een onderzoek dat Vereniging Eigen Huis in maart hield onder tientallen geldverstrekkers. De vereniging informeerde naar regels voor werknemers met een tijdelijk contract, uitzendkrachten en zzp’ers.

Eisen

Een belangrijke eis van veel banken is dat de aanvrager minstens drie jaarinkomens moet overleggen. Als die inkomens hoog genoeg zijn, is een hypotheek vaak wel mogelijk. Veel banken tellen het flexibel inkomen niet volledig mee bij de bepaling van de hypotheek. Nationale-Nederlanden telt bijvoorbeeld maar 90% mee bij mensen met een tijdelijk contract en uitzendkrachten.

Woningwaarde

Naast het inkomen kan ook de woningwaarde een bovengrens opleveren voor de hypotheek. Voor alle woningkopers in Nederland geldt dit jaar dat de hypotheek niet hoger mag zijn dan 103% van de woningwaarde. Voor mensen met een flexibel inkomen geldt meestal een lager maximum. Aegon hanteert bijvoorbeeld een maximum van 80% voor zzp’ers bij niet NHG-hypotheken.

De Nederlandse Vereniging van Banken presenteerde vandaag een nieuwe website, met informatie over flexibele inkomens en hypotheken. Daar is algemene informatie over dit onderwerp te vinden. Op de website van Vereniging Eigen Huis staan de concrete voorwaarden per bank.

Meer informatie
Welke regels heeft mijn bank? (zzp'ers)
Welke regels heeft mijn bank? (tijdelijk contract en uitzendkrachten)
Meer over hypotheek en flexibel inkomen

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.