Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Opnieuw sterke stijging ozb

Geplaatst op 03 apr 2015 , bijgewerkt 03 apr 2015, 14:00

De onroerende zaakbelasting (ozb) stijgt dit jaar met 4,17%. Dit schrijft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Deze ozb-stijging betekent een forse overschrijding van de zogeheten macronorm. Deze norm is een afspraak tussen de overheid en gemeenten waarmee de maximale stijging van de ozb wordt bepaald en ligt nu op 3%.

Gemeenten houden zich nu voor het vierde jaar op rij niet aan de macronorm. Dit betekent dat gemeenten zich sinds 2012 niet houden aan de afspraken die met het Rijk zijn gemaakt.

De tendens die het ministerie van Binnenlandse Zaken signaleert is in lijn met het onderzoek van Vereniging Eigen Huis naar de ozb-toename dit jaar. Uit dit onderzoek blijkt dat de ozb in 2015 met 3,4% stijgt vergeleken met een jaar eerder.

In het onderzoek van de vereniging zijn niet alle cijfers van alle Nederlandse gemeenten verwerkt. Ook zijn de ozb-opbrengsten van bedrijfspanden niet meegerekend. Hierdoor komt het ministerie van Binnenlandse Zaken met een ozb-stijging van 4,17% op een hoger percentage uit.

Duidelijke afspraken

Vereniging Eigen Huis blijft in Den Haag aandringen op duidelijke afspraken over de voorgenomen ozb-stijgingen. Het huidige beleid biedt geen enkele mogelijkheid om gemeenten aan te pakken die de ozb zomaar sterk verhogen.

Vorige maand maakte de Vereniging Eigen Huis al bekend een brief te sturen naar gemeenten die de ozb met 10% of meer verhogen. Volgens de vereniging zijn met name deze gemeenten hun inwoners tekst en uitleg schuldig. Niet alleen voor de forse ozb-stijging in 2015, maar ook voor het beleid de komende jaren.

Meer informatie
Ozb overstijgt afgesproken limiet

 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers