Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Bijgeschreven rente familielening aftrekbaar

Geplaatst op 07 apr 2015 , bijgewerkt 07 apr 2015, 14:30

Als ouders hun kind geld lenen voor de financiering van een woning, is de daarover verschuldigde rente aftrekbaar. Oók als het kind die rente pas in een later jaar kan betalen, vanuit een jaarlijkse schenking.

Dat bevestigde de Hoge Raad afgelopen vrijdag, na een eerdere uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. De financiële constructie waarin ouders geld lenen aan kinderen en vervolgens jaarlijks de verschuldigde rente schenken, staat ook wel bekend als ‘het kasrondje’.

Het betreffende kind en zijn broer ontvingen al jarenlang in december elk een schenking van € 5.000 van hun ouders. De kinderen betaalden jaarlijks rente, totdat een van de kinderen vanwege betalingsproblemen die rente niet goed meer kon opbrengen.

Verschillend

Rente over de eigenwoningschuld (de hypotheek) is normaal gesproken aftrekbaar van het inkomen dat meetelt voor de inkomstenbelasting. En in deze bijzondere omstandigheid dus ook. De aftrekbaarheid van hypotheekrente bezorgt een huiseigenaar, afhankelijk van het hypotheekbedrag en zijn inkomen, al snel een voordeel van enkele duizenden euro’s per jaar.

Tjalling Letterie, fiscalist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Deze uitspraak geeft niet meteen een garantie voor alle soortgelijke situaties. In dit specifieke geval werd een zorgvuldige administratie bijgehouden, waaruit duidelijk bleek dat de zoon de jaarlijkse schenking gebruikte om de achterstallige rente af te betalen.’

Meer informatie
Hulp van ouders bij financiering van eigen huis  (pdf)
Taxlive.nl: Schenking van ouders is geen beletsel voor aftrek rente

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers