Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH maakt zich zorgen over salderingsregels

Geplaatst op 08 apr 2015 , bijgewerkt 08 apr 2015, 08:57

Huiseigenaren met zonnepanelen moeten minimaal 15 jaar kunnen salderen. Dat schrijft Vereniging Eigen Huis woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Henk Kamp kondigde onlangs aan dat huiseigenaren met zonnepanelen in ieder geval tot 2020 kunnen salderen. In 2017 of 2018 wil hij de salderingsregeling evalueren en bekijken of de regels aangepast moeten worden.

Door de salderingsregeling kunnen eigenaren van zonnepanelen hun teruggeleverde kilowatturen verrekenen met afgenomen kilowatturen. Deze regeling maakt zelf energie opwekken financieel aantrekkelijk.

Nationaal Energieakkoord

Maatschappelijke organisaties en marktpartijen streven ernaar dat in 2020 minimaal 1 miljoen huishoudens en/ of midden- en kleinbedrijven zelf energie opwekken met zonnepanelen. Dat staat in het Nationaal Energieakkoord. Een goede ontwikkeling, vindt Vereniging Eigen Huis.  'Maar sinds de minister aankondigde de salderingsregeling in 2017 of 2018 te gaan evalueren, zijn onze leden huiverig geworden te investeren in zonnepanelen. Veel leden nemen hierover contact met ons op,' zegt Rob Mulder, directeur Kennis & Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. Hierdoor is onzeker of de doelstelling in 2020 wordt bereikt.

15 jaar salderen

De vereniging wil dat huiseigenaren die nu al zonnepanelen hebben of deze voor 2020 aanschaffen, minimaal 15 jaar kunnen salderen. Mulder: 'Daarmee zal de stijgende trend voor het decentraal opwekken van energie doorgaan. Mogelijk ontstaat zelfs een hausse.'
De salderingsregeling wordt donderdag in de Tweede Kamer besproken tijdens een debat over het Nationaal Energieakkoord.

Meer informatie
Uitleg over salderen
Brief aan Tweede Kamer

Gerelateerde nieuwsberichten
'Energiebedrijven doen woningbezitters met zonnepanelen te kort' (augustus 2014)
Belastingdienst blijft streng voor eigenaren van zonnepanelen (juli 2014)
Meer duidelijkheid over salderingsregeling (juli 2014)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers