Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Lichte stijging verliesdeclaraties NHG

Geplaatst op 10 apr 2015 , bijgewerkt 10 apr 2015, 11:20

Afgelopen kwartaal deden 1.329 huishoudens een beroep op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat zijn er 57 meer dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de uitvoerende instantie van de NHG.

Relatiebeëindiging is al jaren met afstand de belangrijkse oorzaak voor verkopen met verlies. Opvallend is dat werkloosheid als aanleiding hiervoor aan terrein wint. Bijna een kwart van het aantal verliesdeclaraties dat de afgelopen drie maanden is ingediend, komt voort uit baanverlies. Volgens het WEW is dit waarschijnlijk te wijten aan het na-ijleffect van de crisis.

Opvallende stijging

Ruim 32.000 huishoudens financierden afgelopen kwartaal hun woning of verbouwing met NHG. Dat is een toename van 16% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het WEW spreekt van een opvallende stijging, aangezien vorig jaar het maximale hypotheekbedrag dat met NHG kan worden gefinancierd is gedaald van € 290.000 naar € 265.000. Deze zomer zal de zogenoemde NHG-kostengrens verder worden verlaagd naar € 245.000.

Ook financieren steeds meer huishoudens hun restschuld mee binnen een nieuwe hypotheek met NHG. Dit is sinds vorig jaar mogelijk. In heel 2014 maakten 437 huizenkopers gebruik van deze mogelijkheid. Dit jaar staat de teller na één kwartaal al op 233.

Lees meer over de NHG

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.