Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Verplicht verzekeraars tot reparatie woekerpolis'

Geplaatst op 14 apr 2015 , bijgewerkt 14 apr 2015, 14:16

De overheid moet verzekeraars verplichten om woekerpolissen eenzijdig te verbeteren. Ook als de klant geen interesse toont voor verbetering van deze beleggingsverzekeringen.

Dat schrijven Vereniging Eigen Huis en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vandaag in een brief aan de Vaste commissie van Financiën. Morgen vergadert deze commissie van de Tweede Kamer over beleggingsverzekeringen.

Vereniging Eigen Huis pleit al jaren voor eenzijdige verbetering van woekerpolissen, die vaak het oorspronkelijke doelkapitaal lang niet halen vanwege te veel ingehouden kosten en tegenvallende beleggingsresultaten.

Verzekeraars moeten 80 procent van hun klanten met een woekerpolis op 1 juli 2015 hebben geactiveerd. ‘Activeren’ betekent dat de verzekeraar de klant duidelijk attendeert op mogelijkheden om de opbrengst van de beleggingsverzekering te verbeteren. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet hier op toe. Een aanpassing van de polis kan de schade van de klant met duizenden euro’s beperken. Maar veel klanten reageren niet meer op brieven op mailberichten over de woekerpolis, omdat zij schoon genoeg hebben van dit onderwerp.

Nederland telt nog ruim 600.000 aan een hypotheek gekoppelde woekerpolissen. De huiseigenaar heeft de opbrengst van de woekerpolis nodig om na twintig of dertig jaar de hypotheek af te kunnen lossen.

Dossier beleggingsverzekeringen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers