Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Nieuw participatieplan voor windenergie

Geplaatst op 15 apr 2015 , bijgewerkt 15 apr 2015, 08:22

Een Rotterdams advocatenkantoor heeft een participatieplan voor windenergie op land gemaakt. Het plan is een uitwerking van drie eerder opgestelde gedragscodes.

Vorig jaar stelde de Nederlandse Windenergie Assocatie een gedragscode op voor draagvlak en participatie bij windparken op land. Vereniging Eigen Huis steunde die code niet en stelde daarom zeven spelregels op. Ook de Nederlandse Vereniging van Omwonenden Windturbines maakte een gedragscode. Het participatieplan van advocatenkantoor Houthoff Buruma is een praktische vertaling van de drie gedragscodes.

Tegen informatiedienst Energeia zegt Marjolein Dieperink van het advocatenkantoor dat het nadrukkelijk geen handleiding is waarin precies staat wat een ontwikkelaar of gemeente wel of niet moet doen. Volgens haar blijft het maatwerk. 'We willen in de handleiding een structuur neerzetten waarmee je precies kunt zien waarop je moet letten. Het is een levend document en voor iedereen beschikbaar.'

Doelstelling

In 2020 moet 14 % van de Nederlandse energieproductie duurzaam zijn. Daarom spraken de Rijksoverheid en de provincies in 2013 af dat in 2020 alle windmolens op land een gezamenlijk vermogen moeten hebben van 6.000 Megawatt. Dat komt neer op 2.000 turbines die 3,6 miljoen huishoudens van elektriciteit zullen voorzien. 

Gerelateerde nieuwsberichten
Bouw geen windturbines bij onvoldoende draagvlak (maart 2015)
Wind belangrijkste bron groene stroom (februari 2015)
Zeven spelregels voor windturbines (januari 2015)

Meer informatie
Windenergie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers