Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Meerderheid Kamer voor omkeren bewijslast aardgasschade

Geplaatst op 15 apr 2015 , bijgewerkt 15 apr 2015, 14:14

De PvdA wil dat Groningers niet hoeven te bewijzen dat schade aan hun huis is veroorzaakt door aardbevingen. Als het aan de PvdA ligt, moet de Nederlandse Aardolie Maatschappij aantonen dat de schade niet door bevingen is ontstaan.

PvdA-Kamerlid Jan Vos pleitte dinsdagavond in televisieprogramma Pauw voor omkering van de bewijslast.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor het plan van de PvdA. De Partij voor de Dieren, SP, PVV, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en de groep Bontes/Van Klaveren steunen het plan, meldt de NOS.  De VVD van minister Henk Kamp (Economische Zaken) is tegen. Eerder dit jaar stelde de Partij voor de Dieren een amendement op dat lijkt op het plan van de PvdA. Het werd niet ingediend. Over dit amendement zei Kamp destijds dat omkering van de bewijslast niet nodig en zelfs onwenselijk is. Volgens de minister leidt de omkering namelijk niet tot een betere en snellere afhandeling van de schade.

Brief aan minister Kamp

Vereniging Eigen Huis pleitte vorig jaar juli al voor omkering van de bewijslast. In een brief aan minister Kamp schrijft de vereniging woensdag dat omkeren van de bewijslast nu meer dan ooit nodig is, omdat het de positie van gedupeerden zal versterken.

Niet aardbevingsbestendig

Het Centrum Veilig Wonen meldt woensdag dat ruim veertig woningen in Loppersum mogelijk moeten worden gesloopt, omdat de woningen niet aardbevingsbestendig zijn. Volgens het centrum wordt het te duur en te complex de woningen te versterken.

De PvdA dient donderdag een motie in voor omkering van de bewijslast. Dan bespreekt de Tweede Kamer de Mijnbouwwet. Onder deze wet valt de gaswinning in Groningen.

Lees meer
Dossier Groningen

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.