Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Meerderheid Kamer voor omkeren bewijslast aardgasschade

Geplaatst op 15 apr 2015 , bijgewerkt 15 apr 2015, 14:14

De PvdA wil dat Groningers niet hoeven te bewijzen dat schade aan hun huis is veroorzaakt door aardbevingen. Als het aan de PvdA ligt, moet de Nederlandse Aardolie Maatschappij aantonen dat de schade niet door bevingen is ontstaan.

PvdA-Kamerlid Jan Vos pleitte dinsdagavond in televisieprogramma Pauw voor omkering van de bewijslast.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor het plan van de PvdA. De Partij voor de Dieren, SP, PVV, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en de groep Bontes/Van Klaveren steunen het plan, meldt de NOS.  De VVD van minister Henk Kamp (Economische Zaken) is tegen. Eerder dit jaar stelde de Partij voor de Dieren een amendement op dat lijkt op het plan van de PvdA. Het werd niet ingediend. Over dit amendement zei Kamp destijds dat omkering van de bewijslast niet nodig en zelfs onwenselijk is. Volgens de minister leidt de omkering namelijk niet tot een betere en snellere afhandeling van de schade.

Brief aan minister Kamp

Vereniging Eigen Huis pleitte vorig jaar juli al voor omkering van de bewijslast. In een brief aan minister Kamp schrijft de vereniging woensdag dat omkeren van de bewijslast nu meer dan ooit nodig is, omdat het de positie van gedupeerden zal versterken.

Niet aardbevingsbestendig

Het Centrum Veilig Wonen meldt woensdag dat ruim veertig woningen in Loppersum mogelijk moeten worden gesloopt, omdat de woningen niet aardbevingsbestendig zijn. Volgens het centrum wordt het te duur en te complex de woningen te versterken.

De PvdA dient donderdag een motie in voor omkering van de bewijslast. Dan bespreekt de Tweede Kamer de Mijnbouwwet. Onder deze wet valt de gaswinning in Groningen.

Lees meer
Dossier Groningen

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers