Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Forse stijging aantal executieveilingen

Geplaatst op 17 apr 2015 , bijgewerkt 17 apr 2015, 11:10

Het aantal executieveilingen steeg in maart met bijna 46 % vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster.

Afgelopen maand werden 229 woningen gedwongen verkocht, nadat de eigenaren de hypotheek niet meer konden opbrengen. In maart 2014 was dit nog 157 keer het geval.

Het aantal executieveilingen neemt ondanks de aantrekkende woningmarkt al enige tijd toe. Zo werden vorig jaar 2.178 woningen gedwongen verkocht. In 2013 waren dit er met 1.863 nog 17 % minder.

Ook steeg het aantal vorderingen waarvoor een incassobureau werd ingeschakeld van 3,6 miljoen zaken in 2013 naar 4,2 miljoen gevallen in 2014.

Vereniging Eigen Huis vermoedt dat het toenemend aantal executieveilingen wordt veroorzaakt door de strengere houding van banken. Mogelijk willen geldverstrekkers op deze manier van lastige klanten af, zeker als er sprake is van problematische betalingsachterstanden.

Meer woningen verkocht

Ook de reguliere woningverkoop neemt toe. In maart verwisselden 13.393 woningen van eigenaar - een stijging van 33,6 % vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

Alle woningtypen profiteerden van de aantrekkende verkoop. Vrijstaande woningen werden met een verkoopplus van ruim 37 % afgelopen maand het meest in trek. De kleinste stijging werd genoteerd bij twee-onder-een-kapwoningen met 13,2 %.

In bijna alle provincies werden meer huizen verkocht. Drenthe voert de lijst aan met een verkoopstijging van 48,5 %. Zeeland vormt de negatieve uitzondering: daar nam het aantal transacties met iets meer dan 1 % af.

Het Kadaster registreerde ten slotte 19.396 nieuwe hypotheken in maart. Vergeleken met een jaar eerder is dit een toename van ruim 26 %.

Meer informatie
Woningmarktcijfers

Gerelateerde berichten
NVM: woningmarkt stabiliseert

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media
Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Pers
Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers

We zijn genomineerd voor website van het jaar. Stem je op ons?