Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Forse stijging aantal executieveilingen

Geplaatst op 17 apr 2015 , bijgewerkt 17 apr 2015, 11:10

Het aantal executieveilingen steeg in maart met bijna 46 % vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster.

Afgelopen maand werden 229 woningen gedwongen verkocht, nadat de eigenaren de hypotheek niet meer konden opbrengen. In maart 2014 was dit nog 157 keer het geval.

Het aantal executieveilingen neemt ondanks de aantrekkende woningmarkt al enige tijd toe. Zo werden vorig jaar 2.178 woningen gedwongen verkocht. In 2013 waren dit er met 1.863 nog 17 % minder.

Ook steeg het aantal vorderingen waarvoor een incassobureau werd ingeschakeld van 3,6 miljoen zaken in 2013 naar 4,2 miljoen gevallen in 2014.

Vereniging Eigen Huis vermoedt dat het toenemend aantal executieveilingen wordt veroorzaakt door de strengere houding van banken. Mogelijk willen geldverstrekkers op deze manier van lastige klanten af, zeker als er sprake is van problematische betalingsachterstanden.

Meer woningen verkocht

Ook de reguliere woningverkoop neemt toe. In maart verwisselden 13.393 woningen van eigenaar - een stijging van 33,6 % vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

Alle woningtypen profiteerden van de aantrekkende verkoop. Vrijstaande woningen werden met een verkoopplus van ruim 37 % afgelopen maand het meest in trek. De kleinste stijging werd genoteerd bij twee-onder-een-kapwoningen met 13,2 %.

In bijna alle provincies werden meer huizen verkocht. Drenthe voert de lijst aan met een verkoopstijging van 48,5 %. Zeeland vormt de negatieve uitzondering: daar nam het aantal transacties met iets meer dan 1 % af.

Het Kadaster registreerde ten slotte 19.396 nieuwe hypotheken in maart. Vergeleken met een jaar eerder is dit een toename van ruim 26 %.

Meer informatie
Woningmarktcijfers

Gerelateerde berichten
NVM: woningmarkt stabiliseert

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.