Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Nog eens tienduizenden Groningse huizen onveilig

Geplaatst op 20 apr 2015 , bijgewerkt 20 apr 2015, 11:24

Niet 90.000 Groningse woningen, maar 152.000 huizen zijn onveilig bij aardbevingen en moeten worden versterkt. Dat meldt de provincie Groningen maandag naar aanleiding van onderzoek van ingenieursbureau Van Rossum.

De provincie had opdracht gegeven tot het onderzoek. Een stuurgroep die eerder in opdracht van het ministerie van Economische Zaken onderzoek deed, kwam uit op 90.000 woningen. In dat onderzoek ging het alleen om 'grondgebonden' woningen en waren flats en appartementen - hoogbouw - niet meegenomen.

Richtlijn

De provincie liet woningtypen die kenmerkend zijn voor de regio onderzoeken: vrijstaande woningen, twee-onder-een-kap woningen, een rijtjeswoning en een appartementengebouw. Het blijkt dat al deze gebouwen qua sterkte en constructie niet voldoen aan de Nederlandse Praktijkrichtlijn voor aardbevingsbestendig bouwen. Deze richtlijn, opgesteld door een commissie van deskundigen, werd in januari gepubliceerd en is nog niet definitief.

'Met name hoge appartementengebouwen voldoen niet aan de aardbevingsbelastingen die worden aangegeven in de voorlopige praktijkrichtlijn', schrijft Van Rossum. 'De veiligheid van de hoge appartementengebouwen is heel laag.'

30 miljard in 27 jaar

De kosten van de versterkingsoperatie zijn hoog: circa 30 miljard euro, zo berekende het ingenieursbureau. Het schat de versterkingskosten van een appartement op ongeveer 150.000 euro, en van een andere woning rond de 200.000 euro.

Omdat in Nederland erg weinig ervaring is met het aardbevingsbestendig maken van gebouwen, zullen eerst mensen moeten worden opgeleid. Het tempo zal daardoor aanvankelijk langzamer zijn. Het duurt ongeveer vijf jaar om de 'maximale capaciteit' te bereiken.

Al met al zal het ongeveer 27 jaar duren voordat alle gebouwen zijn versterkt, aldus Van Rossum. Daarbij gaat het bureau uit van een goede en eenvoudige financiële vergoeding voor de bewoners. Als die er niet komt, zal het allemaal nog langer duren.

Minder gas

Minder gas winnen is de enige logische stap om op korte termijn de veiligheid in het gebied snel en structureel te verbeteren, aldus het bureau. Ook kan dat het aantal gebouwen verminderen dat moet worden verstevigd.

Meer informatie
Website provincie Groningen
Dossier Gaswinning Groningen

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers