Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Huizenprijs stijgt voor twaalfde maand op rij

Geplaatst op 21 apr 2015 , bijgewerkt 21 apr 2015, 09:18

Bestaande koopwoningen waren in maart 2,7% duurder dan dezelfde maand een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. De huizenprijzen volgen hiermee nu al een jaar een licht stijgende lijn.

De gemiddelde koopwoning was afgelopen maand even duur als in augustus 2003. Sinds het dieptepunt van de crisis in juni 2013, zijn de prijzen met 4% gestegen. Vergeleken met de piek van de huizenmarkt in augustus 2008, wordt er gemiddeld 18,3% minder betaald voor een koophuis.

Goed eerste kwartaal

Ook over de eerste drie maanden van dit jaar steeg zowel de prijs als de verkoop van woningen. In het eerste kwartaal verwisselden 34.527 woningen van eigenaar - een stijging van 19% vergeleken met hetzelfde tijdsbestek vorig jaar.

Daarnaast steeg voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2008 de gemiddelde woningprijs in alle provincies. Noord-Holland en Utrecht voeren de lijst aan met een prijsstijging van ruim 4%. Dit komt vooral door de populariteit van Amsterdam en de stad Utrecht. Kopers waren in deze steden respectievelijk 10% en 6,9% meer kwijt dan een jaar eerder.

Alle woningtypen duurder

Net als de voorgaande drie kwartalen stegen de afgelopen drie maanden alle woningtypen in prijs. Zo moet voor appartementen 3,2% meer worden betaald terwijl de prijsstijging bij vrijstaande woningen met 1,2% het geringst was.

Het CBS merkt ten slotte dat de vraag- en verkoopprijzen van woningen elkaar steeds verder naderen. De vraagprijzen dalen nog steeds, terwijl de doorsnee verkoopprijs sinds de zomer van 2013 onafgebroken stijgt.

Meer informatie
Meer woningmarktcijfers

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers